środa, 16 października 2013

Chleb Oli czyli prosty, mieszany chleb na bogato (na drożdżach)


Oczywiście, że dzisiaj będzie chleb. Jakby inaczej, przecież dzisiaj World Bread Day 2013, a każdy powód dobry, żeby w domu pojawił się własnoręcznie zrobiony chleb.
Czasami jakoś ciężko mi się zabrać do pieczenia chleba, wolę szybkie drożdżowe bułeczki, czy rogaliki, ale jak już upiekę to jestem z siebie dumna, to taki wyższy poziom kuchenny :)
Przepis, który Wam dziś podam jest bardzo prosty, wystarczy parę składników i dużo cierpliwości.
Piekłam go po raz pierwszy, ale z pewnością będę często powtarzać.
Za przepis dziękuję mojej uzdolnionej koleżance Oli B., która obdarowała mnie chlebem i przepisem, taką mam fajną koleżankę :)
Więc powtarzając za Olą podaję przepis na duży bochenek.


Chleb Oli, czyli prosty mieszany chleb na bogato

składniki:
  • 550ml ciepłej wody, nie gorącej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów owsianych, żytnich pszennych (jakie macie)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 200g mieszanki mąki razowej żytniej, razowej pszennej, orkiszowej (wymieszajcie jakie macie)


wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. W dużym naczyniu wymieszać: ciepłą wodę, pokruszone drożdże, płatki, otręby, 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mieszanki mąk razowych. Przykryć ściereczką i odstawić do momentu, aż zaczyn zacznie 'pracować'.

Pozostałe suche składniki wymieszać razem w osobnej misce, a gdy zaczyn będzie już gotowy wlać go miski i dokładnie wyrobić ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, miskę należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość (u mnie 1 godzina)przełożyć je do wcześniej wysmarowanej dużej formy, lub dwóch mniejszych, ponownie odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 30 minut).

Gdy chleb będzie już gotowy, wstawić do do piekarnika nagrzanego do 220'C i piec przez około 70 minut. Ja dodatkowo wstawiam do nagrzanego pieca pojemnik z odrobiną wody, czyli naparowuję piekarnik. Po tym czasie chleb ostrożnie wyjąć z formy i sprawdzić czy gotowy, stukając w spód chleba, chleb powinien wydać charakterystyczny głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce.

Smacznego!!

10 komentarzy:

Michał pisze...

A z jednego rodzaju mąki też można?

magda k. pisze...

można z jednego rodzaju, ale jednak polecam zastosować chociaż dwa rodzaje. Ważne żeby zachować proporcje sypkich składników do wody :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Piękny chleb! Ja też piekę, przeważnie na zakwasie.

SMAKOWE KUBKI pisze...

Prosto, nie znaczy banalnie, cierpliwość się opłaca, bo chleb wyjątkowo kusi, aby go zrobić , no i daje pole do popisu.

dragonfly pisze...

Lubie chleb na bogato. :-)

judik pisze...

Genialny chlebek Ci wyszedł!!:-) Pięknie przypieczony!

Ola pisze...

szkoda, że nie mój :P

ejsii pisze...

Wygląda przepysznie:)

____
klik

Helena Cholewa-Majnusz pisze...

Witam ..jak długo ma robić się ten zaczyn..

magda k. pisze...

Heleno zaczyn zaczyna pracować tak po około 10 minutach, tyle powinno wystarczyć :) Pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin