wtorek, 20 sierpnia 2013

Puszysty sernik z malinową polewą



Pogoda się zmienia, używanie piekarnika już nie wydaje się takie straszne, a na taki wypiek zawsze u mnie znajdą się chętni. Dlatego dzisiaj zapraszam Was z przyjemnością na sernik z malinową polewą. Przepis powstał z wielu moich sernikowych doświadczeń i pochwalić się mogę, że to pierwszy sernik, który po upieczeniu nie opadł nawet o milimetr, sama radość :)
Spód zrobiłam tym razem z sucharków, ale ciasteczka be-be lub inne herbatniki sprawdzą się tak samo dobrze. Polewa malinowa jest przepyszna, ale zastąpić można maliny różnymi innymi owocami, lub pozostać przy samej śmietanie, kto co lubi.
Serdecznie Was zachęcam do pieczenia.
Polecam!!

składniki:

spód:
  • 150g ciasteczek be-be lub sucharków , pokruszone
  • 60g masła, stopione
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie te składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.

masa serowa:
  • 1kg sera (trzykrotnie mielony, lub taki gotowy do sernika)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 4 całe jajka
  • 130g cukru + cukier waniliowy
  • 200ml śmietany kremówki

na wierzch:
  • 1,5 szklanki ugniecionych malin
  • 1 galaretka
  • 100ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru

wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać twaróg porcjami i miksować, pamiętać także o mące, którą również należy wmieszać w masę. Na koniec do masy serowej wlać śmietanę kremówkę.

Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód sucharkowy.

Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec przez kolejne 90 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i górę posmarować śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i piec przez kolejne 15 minut w 120'C.

Gdy sernik będzie gotowy studzić go w uchylonym piekarniku, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie zmiksowane maliny wymieszać z galaretką (do jej przygotowania użyć połowę ilości wody podanej w opisie producenta).

Gdy sernik będzie już całkiem wystudzony, a galaretka zacznie tężeć, wylać maliny na górę sernika, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!!


13 komentarzy:

Amber pisze...

To mój ulubiony zestaw - sernik i malinowy sos!
Często go lekko podgrzewam i wtedy jestem w raju.
Pysznosci!

Olka pisze...

Sernik to jak zawsze powtarzam moje ulubione ciasto, a dodać do niego maliny to jestem w niebie :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Właśnie zerwałam malinki, suche , słodkie, pachnące.
Aż się proszą żeby je sensownie wykorzystać,przepis mi się bardzo podoba, podobne serniki robię, ale z galaretka jeszcze nie robiłam.
Wygląda przepysznie

Paulina pisze...

ta polewa idealnie musi się komponować z sernikiem :D

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wygląda przepysznie. Bardzo lubię połączenie sernika z malinami.

kuchcikOla pisze...

wow! sernik prezentuje się przepysznie :) z malinkami tworzy połączenie idealne!

Smaczny kąsek pisze...

Sernik + maliny? Absolutnie kupiłaś mnie tym przepisem! :)

Evi pisze...

Wspaniały :) i rzeczywiście puszysty.
Z dodatkiem malin biorę od razu!

pieczarka mySia pisze...

Jest idealny! Uwielbiam takie serniki :)

alucha pisze...

Nie opadł? Zawsze choć trochę mi opada...
Wygląda ślicznie z tym musem :)

Majana pisze...

Cudowny serniczek i ta polewa kusząca bardzo:)

kabamaiga pisze...

Gratulacje z powodu nie opadnięcia. A ta polewa to strzał w setkę ;)

Zielona Papryczkaa pisze...

Taki sernik to rozkosz dla podniebienia :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin