Pogoda się zmienia, używanie
piekarnika już nie wydaje się takie straszne, a na taki wypiek zawsze u
mnie znajdą się chętni. Dlatego dzisiaj zapraszam Was z
przyjemnością na sernik z malinową polewą. Przepis powstał z wielu moich sernikowych doświadczeń i pochwalić
się mogę, że to pierwszy sernik, który po upieczeniu nie opadł
nawet o milimetr, sama radość :)
Spód zrobiłam tym razem z sucharków,
ale ciasteczka be-be lub inne herbatniki sprawdzą się tak samo
dobrze. Polewa malinowa jest przepyszna, ale zastąpić można maliny
różnymi innymi owocami, lub pozostać przy samej śmietanie, kto co
lubi.
Serdecznie Was zachęcam do pieczenia.
składniki:
spód:
- 150g ciasteczek be-be lub sucharków , pokruszone
- 60g masła, stopione
- 2 łyżki cukru
Wszystkie te składniki wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka
starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania reszty.
masa serowa:
- 1kg sera (trzykrotnie mielony, lub taki gotowy do sernika)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 4 całe jajka
- 130g cukru + cukier waniliowy
- 200ml śmietany kremówki
na wierzch:
- 1,5 szklanki ugniecionych malin
- 1 galaretka
- 100ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym. Następnie dodawać twaróg porcjami i miksować,
pamiętać także o mące, którą również należy wmieszać w
masę. Na koniec do masy serowej wlać śmietanę kremówkę.
Gotową masę wylać na wcześniej
przygotowany spód sucharkowy.
Tak przygotowany sernik wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec przez kolejne 90 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i górę
posmarować śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i piec przez kolejne
15 minut w 120'C.
Gdy sernik będzie gotowy studzić go w
uchylonym piekarniku, a następnie odstawić do całkowitego
ostygnięcia.
W tym czasie zmiksowane maliny
wymieszać z galaretką (do jej przygotowania użyć połowę ilości
wody podanej w opisie producenta).
Gdy sernik będzie już całkiem
wystudzony, a galaretka zacznie tężeć, wylać maliny na górę
sernika, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!!
13 komentarzy:
To mój ulubiony zestaw - sernik i malinowy sos!
Często go lekko podgrzewam i wtedy jestem w raju.
Pysznosci!
Sernik to jak zawsze powtarzam moje ulubione ciasto, a dodać do niego maliny to jestem w niebie :)
Właśnie zerwałam malinki, suche , słodkie, pachnące.
Aż się proszą żeby je sensownie wykorzystać,przepis mi się bardzo podoba, podobne serniki robię, ale z galaretka jeszcze nie robiłam.
Wygląda przepysznie
ta polewa idealnie musi się komponować z sernikiem :D
Wygląda przepysznie. Bardzo lubię połączenie sernika z malinami.
wow! sernik prezentuje się przepysznie :) z malinkami tworzy połączenie idealne!
Sernik + maliny? Absolutnie kupiłaś mnie tym przepisem! :)
Wspaniały :) i rzeczywiście puszysty.
Z dodatkiem malin biorę od razu!
Jest idealny! Uwielbiam takie serniki :)
Nie opadł? Zawsze choć trochę mi opada...
Wygląda ślicznie z tym musem :)
Cudowny serniczek i ta polewa kusząca bardzo:)
Gratulacje z powodu nie opadnięcia. A ta polewa to strzał w setkę ;)
Taki sernik to rozkosz dla podniebienia :)
Prześlij komentarz