środa, 5 czerwca 2013

Rogaliki drożdżowe nasze ulubione



Odkryłam właśnie, że słowo 'rogalik' ma na mnie magiczny wpływ. Gdy tylko przeczytam jakiś przepis na rogaliki, od razu muszę go wypróbować. Nie będę ukrywać, że mój mąż z tego powodu jest bardzo zadowolony, bo i na niego rogaliki działają magicznie.
Tym razem przepis znalazłam w mojej najstarszej książce kucharskiej ….
Mój syn się bardzo dziwi, dlaczego czytam taką starą i pożółkłą książkę, dopytuje się co mnie w niej inspiruje (poznał takie mądre słowo), a ja cały czas odkrywam stare mądrości w tych cudnych przepisach. Dzięki tej książce właśnie znalazłam ulubiony przepis na rogaliki.
Rogaliki mogą być nadziane, na przykład: truskaweczką, kostką czekolady, krówką lub obsypane wewnątrz tylko brązowym cukrem, wszystko zależy od Was. Nam smakują nawet bez nadzienia, wtedy smarujemy je sobie delikatnie masłem i zajadamy, aż nam się uszy trzęsą.
Inspiracją do tego przepisu był zbitek kilku przepisów z książki 'Kuchnia Polska' z 1968r.

 


składniki:
  • 25g świeżych drożdży
  • ¼ l mleka
  • 100g cukru
  • 60g tłuszczu (dałam roztopione masło)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 500g mąki
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko (do smarowania rogalików)
do nadziania:
  • truskawki lub inne owoce
  • kostki czekolady
  • dżem
  • itp.
wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąkę i sól.
Zrobić rozczyn: do naczynia rozkruszyć drożdże zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki i zalać ¼ litra letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do momentu, aż drożdże 'ruszą'.

Żółtka i całe jajko rozetrzeć z cukrem na pulchną masę.
Tłuszcz stopić.
Gdy rozczyn powiększy swoją objętość, wlać go do miski z mąką, wlać także przygotowane żółtka i wyrobić ciasto.
Wyrabiać około 10 minut, pod koniec wyrabiana gdy ciasto odchodzi już od ręki wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać ewentualnie skórkę cytrynową. Po wyrobieniu ciasta, przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto już wyrośnie, wyjąć je z miski na blat wysypany mąką. Podzielić na 2 części, każdą cześć wywałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie pokroić okrąg, jak pizze na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt nadziać dowolnym nadzieniem i zwijać zaczynając od szerszego końca.
Gotowe rogaliki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogaliki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez około 15 minut, do momentu aż się pięknie zarumienią.

Smacznego!!

16 komentarzy:

Daktyle w czekoladzie pisze...

Piękne, rumiane i takie równiutkie!

ladylaura. pisze...

Bardzo lubię,ale zdecydowanie przydało by mi się bieganie,pozdrawiam.

wiosenka27 pisze...

Bo rogaliki mają w sobie to coś:)

Anonimowy pisze...

Tylko 8 :(

Ola pisze...

Ja wczoraj nielegalnie przemyciłam do kina rogalika z nadzieniem chałwowym :D

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

cudownie wygladaja, ladnie przyrumienione ;)

Maggie pisze...

Przepis niemlody, ale - jak widac - wciaz sie sprawdza :)

Agata pisze...

Wyglądają wybornie :)Muszę koniecznie kiedyś wpaść do Was na śniadanko :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

I "zbitek" różnych przepisów dał efekt puszystości , o wizualnych walorach nie wspomnę.
Magiczne ciasta drożdżowe, kto ich nie lubi?

asieja pisze...

w drożdżowych rogalikach jest coś kojącego. uwielbiam, gdy piecze je Mama.

Wiewióra pisze...

za takiego rogatego dałabym się teraz pokroić :) poproszę dwa z czekoladą :)

Tapas de Colores pisze...

ciasto drożdżowe to podstawa, zdecydowanie wolę rogaliki drożdzowe, zamiast francuskich

AJ. pisze...

Nominowałam twój blog, więcej na stronie: http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html

Smaczny kąsek pisze...

Dla mnie to smak dzieciństwa, bo babcia piekła podobne:) Pięknie wyglądają i wyobrażam sobie ich cudowny smak! :)

Anonimowy pisze...

kochana pysznie wyglądają Twoje cudeńka , ja robię rogaliki drożdżowe ale z moczonego ciasta :)

Monsoon pisze...

Uwielbiam takie rogaliki choć sa dość pracochłonne. Pozdrawiam serdecznie

http://breakforcake.blogspot.com/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin