piątek, 31 maja 2013

Ciasto 3 Bit, czyli 3 x Hit



Wiele okazji, a ciasto cały czas to samo. Dzień Matki, Dzień Dziecka, czy festyn w przedszkolu, cały czas idealnie pasuje. Mowa tu o cieście, które pewnie wielu z Was bardzo dobrze już zna, a ja poznałam dopiero niedawno, czyli 3 bit, przeze mnie zwane 3xHit.
Ciasto jest fantastyczne, każda warstwa to hit, oczywiście ktoś może przyczepić się, że to bomba kaloryczna i ma rację, ale za to jak pyszna bomba. Trudno pobiegam trochę dłużej, ale nie odmówię sobie tego ciasta.
Najbardziej cieszy mnie to, że mój syn zachwycił się tym ciastem, poprosił nawet o dokładkę, a to u niego nie często się zdarza.
Korzystałam z przepisu ze strony Moje Wypieki, tylko zrobiłam z większych ilości. Podaję z moimi proporcjami i małymi zmianami.

 

składniki:
  • 500g herbatników lub krakersów
  • 900g kajmaku (masa krówkowa)
  • 4 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykły cukier wymieszany z opak. Cukru waniliowego
  • 150g masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 500-600 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie)
  • 50g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do posypania góry
wykonanie:

Dużą, prostokątną formę (lub 2 mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w rondelku, cały czas mieszając. Następnie wyłożyć na ciastka, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.

3 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą część mleka zmiksować z jajkami i dwoma rodzajami mąki, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować około 2 minut, intensywnie mieszać, żeby nie powstały grudki, najlepiej za pomocą trzepaczki.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać oczywiście przykryć kolejną warstwą herbatników.

Na tym etapie formę owinąć folią spożywczą, schłodzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby ciastka zdążyły zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody. Wyłożyć na ciasto.

Na wierzch zetrzeć czekoladę. Podawać od razu.
Jeśli coś zostanie, przechowywać w lodówce.

Smacznego!!

10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Przedwczoraj robiłam i korzystałam z tego właśnie przepisu :) pycha, ale na raz nie da się dużo zjeść, małe kawałki tylko wchodzą w grę :)

monikasia pisze...

mhm, ostatnio piłam drinki 3bit.. na razie chyba sobie daruję ;)

Smakowe Kubki pisze...

Nie znam tego ciasta, choć nazwa kiedyś obiła mi się o uszy,u Ciebie wygląda niebiańsko smacznie, w dodatku ten obrusik niebieski w kropki mocno akcentuje "niebo w gębie", niemal jak 4xbit !

Smakowe Kubki pisze...

"Niebo w gębie", podbite śliczną serwetą niebieską w groszki.Co sprawia,że to 4 x BiT.
Nie znałam tego ciasta, wygląda bardzo apetycznie.

Evitaa pisze...

Co tam bomba kaloryczna, kiedy mamy Dzień Dziecka! :)
Wygląda pysznie.

Daktyle w czekoladzie pisze...

Uwielbiam to ciasto, a szczególnie karmelową warstwę :)

Majana pisze...

To zdecydowanie pyszne ciacho! Robiłam już kilka razy ,zawsze wszystkim smakuje.Pozdrowienia:)

Marta pisze...

rzeczywiscie bomba kaloryczna, ale jak ja lubie takie bomby :)
wyszło Ci idealnie, śliczna fotka!

Smaczny kąsek pisze...

O rany! Co warstwa to lepsza! To na pewno jeden z tych deserów idealnych, od których nie można się oderwać... :)

Martha- Lajtowe Gotowanie pisze...

mmmmmmmmmm, wygląda obłędnie:), wręcz powiedziałabym niebiańsko:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin