sobota, 16 marca 2013

Marshmallow crunch brownie bars



Od zawsze uwielbiam desery z wykorzystaniem ryżu preparowanego, gdy tylko łapie mnie chandra lub chcę sprawić niespodziankę mojemu dziecku robię JEŻYKI.
Więc gdy tylko zobaczyłam u Majanki, te wspaniałe ciasto, w którym aż się jeży od ryżu :) od razu wiedziałam, że zrobię je na 100%.
Oryginalnie przepis pochodzi ze strony Brown Eyed Baker, u mnie małe zmiany, głównie jeśli chodzi o górną warstwę. Nie miałam masła orzechowego i zastąpiłam je masą kajmakową.
Ciasto smakowało obłędnie, tym razem najbardziej złapało za serce moją Mamę i mnie, dokładnie nasze smaki.
Jeśli chcecie zjeść coś naprawdę smacznego, to polecam !!

składniki brownie:
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 1i1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub prawdziwy cukier waniliowy
składniki na wierzch (z moimi zmianami):
  • 200g pianek marshmallows
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna, gorzka)
  • 400g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 3 łyżki masła
  • 2,5 szklanki ryżu preparowanego
wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę o wymiarach 20x20 cm(wykorzystałam większą prostokątną blachę) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpiel wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstawić na 5 minut.
W innym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt (cukier) waniliowy i dokładnie zmiksować. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem i solą, dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę na ciasto przelać do formy i piec przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na wierzchu pianki marshmallow i ponownie włożyć do piekarnika na około 3 minuty.
W tym czasie przygotować masę, która uwieńczy nasze ciasto.
Masę krówkową przełożyć razem z masłem i czekoladą do rondelka i rozpuścić, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać. Odstawić na 3 minuty.

Po wyjęciu ciasta z pieca, wyłożyć chrupiącą masę ryżową na pianki, wyrównać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!!

15 komentarzy:

Barbara Bastamb pisze...

Lubie takie ciasta z czekoladą, przepis prosty a ja jestem fanką właśnie takich przepisów...pozdrawiam...

cook and look pisze...

Wygląda przepysznie! :)

Salvador Dali pisze...

tak, tak-chcę go zjeść!
A ten ryż-kocham w każdej postaci, możemy sobie podać rękę!

Unknown pisze...

pysznie wyglądają:)

Majana pisze...

Mniam, Magda, wygląda fantastycznie! Tak się cieszę,że sie na nie skusiłaś i Wam smakowało:)

POzdrawiam ciepło:)

pa_ulinka pisze...

przepysznie wyglądają:) i jak tu się odchudzać jak u Ciebie tyle pyszności że później sama robię to u siebie :)

Tapas de Colores pisze...

lubię smak takich batoników, marshmallow daje fajna konsstencję batonikom :)

Maggie pisze...

Bezbledne! Na pewno bardzo slodkie, ale czasem tylko cos bardzo slodkiego jest w stanie zaspokoic moj apetyt :)

Ivka pisze...

Desery z ryżem preparowanym to i moja słabość, nie mogłabym się powstrzymać przed zjedzeniem dużej ilości takiego ciasta :)

Anonimowy pisze...

Cudo!;) pozdrawiam

Amber pisze...

Jeżyki to moje wspomnienie z dzieciństwa!
Teraz też wspominam je z rozkoszą.
Ale Twoje batoniki to coś bardziej wyrafinowanego.
Boskie!

Kamciss pisze...

Pysznie i jak pięknie podane :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

judik pisze...

Chcę je-koniecznie:-)

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

naprawde ciekawy pomysl ! szkoda tylko ze dla mnie marshmallows sa tak slodkie ze konczy sie na dwóch . :)

Kasia pisze...

Tyle dobrego w jednym ciastku... ;D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin