Od zawsze uwielbiam desery z
wykorzystaniem ryżu preparowanego, gdy tylko łapie mnie chandra lub
chcę sprawić niespodziankę mojemu dziecku robię JEŻYKI.
Więc gdy tylko zobaczyłam u
Majanki, te wspaniałe ciasto, w którym aż się jeży od
ryżu :) od razu wiedziałam, że zrobię je na 100%.
Oryginalnie przepis pochodzi ze strony
Brown
Eyed Baker, u mnie małe zmiany, głównie jeśli chodzi o
górną warstwę. Nie miałam masła orzechowego i zastąpiłam je
masą kajmakową.
Ciasto smakowało obłędnie, tym razem
najbardziej złapało za serce moją Mamę i mnie, dokładnie nasze
smaki.
składniki brownie:
- 120g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 1i1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub prawdziwy cukier waniliowy
składniki na wierzch (z moimi
zmianami):
- 200g pianek marshmallows
- 1 tabliczka czekolady (mleczna, gorzka)
- 400g masy krówkowej (kajmakowej)
- 3 łyżki masła
- 2,5 szklanki ryżu preparowanego
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę o
wymiarach 20x20 cm(wykorzystałam większą prostokątną blachę)
wysmarować masłem i wysypać mąką.
Czekoladę i masło rozpuścić w
kąpiel wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstawić na 5 minut.
W innym naczyniu wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia i sól.
Do większej miski wbić jajka, dodać
cukier i ekstrakt (cukier) waniliowy i dokładnie zmiksować. Do masy
jajecznej wsypać mąkę z proszkiem i solą, dokładnie wymieszać.
Następnie wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę na ciasto
przelać do formy i piec przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z
piekarnika, ułożyć na wierzchu pianki marshmallow i ponownie
włożyć do piekarnika na około 3 minuty.
W tym czasie przygotować masę, która
uwieńczy nasze ciasto.
Masę krówkową przełożyć razem z
masłem i czekoladą do rondelka i rozpuścić, cały czas mieszając.
Zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać.
Odstawić na 3 minuty.
Po wyjęciu ciasta z pieca, wyłożyć
chrupiącą masę ryżową na pianki, wyrównać i schłodzić w
lodówce.
Smacznego!!
15 komentarzy:
Lubie takie ciasta z czekoladą, przepis prosty a ja jestem fanką właśnie takich przepisów...pozdrawiam...
Wygląda przepysznie! :)
tak, tak-chcę go zjeść!
A ten ryż-kocham w każdej postaci, możemy sobie podać rękę!
pysznie wyglądają:)
Mniam, Magda, wygląda fantastycznie! Tak się cieszę,że sie na nie skusiłaś i Wam smakowało:)
POzdrawiam ciepło:)
przepysznie wyglądają:) i jak tu się odchudzać jak u Ciebie tyle pyszności że później sama robię to u siebie :)
lubię smak takich batoników, marshmallow daje fajna konsstencję batonikom :)
Bezbledne! Na pewno bardzo slodkie, ale czasem tylko cos bardzo slodkiego jest w stanie zaspokoic moj apetyt :)
Desery z ryżem preparowanym to i moja słabość, nie mogłabym się powstrzymać przed zjedzeniem dużej ilości takiego ciasta :)
Cudo!;) pozdrawiam
Jeżyki to moje wspomnienie z dzieciństwa!
Teraz też wspominam je z rozkoszą.
Ale Twoje batoniki to coś bardziej wyrafinowanego.
Boskie!
Pysznie i jak pięknie podane :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Chcę je-koniecznie:-)
naprawde ciekawy pomysl ! szkoda tylko ze dla mnie marshmallows sa tak slodkie ze konczy sie na dwóch . :)
Tyle dobrego w jednym ciastku... ;D
Prześlij komentarz