piątek, 1 marca 2013

Cynamonowe ślimaczki



Dzisiejszy przepis rekomenduje mój 5 letni syn, po zjedzeniu ślimaczka z zadowoloną miną powiedział, że cytuję „koniecznie musisz to wrzucić na blog, inne dzieci padną jak to zjedzą”. Co by to nie znaczyło, odebrałam to jako komplement i czym prędzej spieszę z przepisem.
Ślimaczki już u mnie były, ale z innego przepisu i z innym nadzieniem sprawdźcie tutaj i te  tutaj.
Jednak te dzisiejsze są cudownie pyszne i najprostsze w wykonaniu. Robią się prawie same :)
Koniecznie musicie je upiec, mina zajadającego się nimi malucha bezcenna.
Przepis znalazłam na pięknym blogu Modern Taste.
Polecany jako przysmak dla małych i dużych łakomczuchów.

Z przepisu wyszło mi 16 sporych ślimaków.

składniki ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
składniki nadzienie:
  • 8 łyżek cukru (dałam trzcinowego)
  • 2 łyżki cynamonu
Wymieszać.


wykonanie ciasta:

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i wymieszać. Wsypać także drożdże i odstawić na kilka minut, przykryte ściereczką.

W dużej misce mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, jeśli będzie taka potrzeba dodać odrobinę mąki. Wyrabiać najlepiej około 10 minut. Ciasto zostawić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na grubość około 0,5 cm w kształt prostokąta. Posypać całym nadzieniem, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca przy jednym z dłuższych brzegów. Zaczynać od przeciwnej strony zwijamy ciasto w rulon. Następnie kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15-20 minut.
Smacznego!!


26 komentarzy:

JestSmak pisze...

Podejrzewam, że Twój synek ma racje :) Wyglądają pysznie!

Ola pisze...

pyszne są takie bułeczki :) najbardziej cieszy, gdy widzisz jak smakujenajbliższym

Magiczne atelier pisze...

Magduś wyglądają doskonale i Tytusek na pewno miał rację- wyrafinowane ma podniebienie, więc wie co dobre :)

Amber pisze...

Śliczności!
A rekomendacja Twojego Syna jest najważniejsza.

Chenia pisze...

Muszę spróbować, z wariacją bez cynamonu, z marmoladą też chyba będzie ok :)

Anonimowy pisze...

zjedz_mnie
No ja nie dziecko, a też padam, bo wygląd mówi sam za siebie:)
http://zjedzmnie.blox.pl

pa_ulinka pisze...

Już wiem czym moi chłopcy będą się zajadali w ten weekend :) dziś wieczorem piekę te ślimaczki :)

Marta pisze...

„koniecznie musisz to wrzucić na blog, inne dzieci padną jak to zjedzą”
fantastyczny komplement !!!
dobrze, że posłuchałaś synka :)

CzekoLady pisze...

Jaka ja się głodna zrobiłam!! Przepysznie to wygląda. Od dłuższego czasu chodzą za mną te ślimaki. Czuję, że jestem coraz bliższa podjęcia próby;)

alucha pisze...

Zdanie Twojego synka zdecydowanie do mnie przemawia! :))

pieczarka mySia pisze...

wyglądają pysznie! :)

majka pisze...

Wspaniale buleczki Madziu. Podejrzewam, ze kazdy by padl po ich zjedzeniu. Z zachwytu oczywiscie :) Fajnego masz Synka :))

Usciski.

Evitaa pisze...

Jaki ładny nagłówek :) Ślimaczki też!

Wiewióra pisze...

zawsze i wszędzie,o każdej porze cynamonowe wiewióra zjeść może :) uwielbiamy!!!

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wypiek z taką rekomendacją zasługuje na najwyższą pochwałę. Na pewno wypróbuję :)

Natalia pisze...

Uwielbiam je :)

anytsujx pisze...

Wyglądają przepysznie, porywam jeden do mleka, pozdrawiam serdecznie :-).

Gosia pisze...

Ciesze się bardzo, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiam

J. pisze...

Muszę kiedyś wypróbować ;) wyglądają przepysznie

ByMarta pisze...

Wyglądają smacznie, nie dziwię się że twój synek je uwielbia :D

babcia marynia pisze...

Wyglądają przepysznie a jak smakują zaraz chyba się dowiem. Moja Synowa właśnie wyłapała Cię Magdo na moim blogu i już się produkują. A,że to zdolna Dziewuszka to na pewno też będą super. Całuski.

Marta pisze...

Mmmniamm... W Sztokholmie jadłam kiedyś takie rogaliki cynamonowe, które w Szwecji są popularnym przysmakiem... Czy stąd ta inspiracja? Wyglądają wyśmienicie...

Marta
http://orifame-pl.blogspot.com/

GrowingUp pisze...

Mniam!. Najlepsze:D

Salvador Dali pisze...

jej.. moje ulubione<3 a jakie piękne zdjęcia!

Majana pisze...

Bombowe! Uwielbiam :)

Ivka pisze...

3 razy pycha! Może w końcu się zmobilizuje i je upiekę :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin