poniedziałek, 25 lutego 2013

Szynka pieczona


Zachciało nam się pysznych kanapek z szynką, ale szynką nie byle jaką, tylko taką domową. Nie tak dawno odkryłam bardzo fajny przepis na blogu Ogrody babilonu i z przyjemnością wypróbowałam. Szynka peklowana jest delikatna, miękka i bardzo smaczna. Na pewno nie ma z nią dużo pracy, natomiast jej przygotowanie należy rozpocząć przynajmniej na 3 dni przed planowanym podaniem, ponieważ minimum tyle czasu szynka musi się peklować. Szynkę w ten sposób przygotowaną można podawać na ciepło, lub właśnie tak jak my lubimy w cienkich plasterkach na kanapce.
Polecam!!


składniki:
  • 1kg szynki
  • 2l wody
  • 2 łyżki soli peklowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ulubione przyprawy do mięsa
wykonanie:

W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do gorącej zalewy wsypać sól peklową, cukier i rozpuścić. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Marynatę schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie włożyć do niej mięso, tak żeby przykryło je całe.
Wstawić do lodówki na kilka dni, najlepiej od 3 do 7. Każdego następnego dnia mięso obracać w marynacie, żeby było równomiernie zapeklowane.
Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami, natrzeć ulubionymi przyprawami      (u mnie: papryka wędzona, pieprz cayenne, majeranek) i obwiązać sznurkiem, aby zachowała kształt. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piecu nagrzanym do 180'C, przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na około 30 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki pozostały wewnątrz mięsa.

Smacznego!!


21 komentarzy:

Chenia pisze...

Mąż obiecał, że spróbuje - przepis zapisany :)

Natalia pisze...

Piękna szyna!

Salvador Dali pisze...

ojej.. pięknie wygląda i na taką "zdrową"-też z chęcią bym takie zjadła;)
Kanapki musiały być 1sza klasa!

Ola pisze...

mi takie domowe wędlinki kojarzą się ze świętami :) tylko wtedy goszczą u mnie na stole

Paulina pisze...

dużo zdrowsza niż kupna i dużo smaczniejsza:D

Majana pisze...

Domowa ,pyszna wędlinka to jest to!:)

pieczarka mySia pisze...

Domowa jest najlepsza :)

Maggie pisze...

Sklepowe wedliny robia sie coraz gorsze, chyba pora zaczac piec domowe...

Ivka pisze...

Pyszna szynka, domowa najlepsza :)

pa_ulinka pisze...

Pyszna szyneczka, najlepsza taka domowa :) dla dzieci idealna :)

Małgosia pisze...

Ja wypróbuję na pewno :)

Kulinarna Ja pisze...

Mmm ale pyszności! Wypróbuję koniecznie!

Milena pisze...

Niezła szynka, niezła :D Uwielbiam takie pieczone mięcha :)

Ola pisze...

ja już od dawna przygotowuję wszelkie dodatki do chleba w domu, dlatego wiem, ze takie wędliny są najlepsze i nieporównywalne ze sklepowymi. pozdrawiam ciepło! :)

judik pisze...

Wyśmienicie wygląda!:-) Nie ma to jak domowo zrobione pyszne mięsko:-)

Marta pisze...

chętnie skorzystam z przepisu, ja często robię szynkę tak http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/01/uszlachetnianie-wedlin.html#comment-form
ale to jednak z gotowej wędliny, Twoja bardzo do mnie przemawia

magda k. pisze...

Marto dzięki chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam

emes pisze...

witam, szynka juz kupiona sol peklowa z prymatu tez ale nie wiem czeko sie trzymac bo na opakowaniu jest napisane ze rozpuscic w 0,5l wody i zalac 2,5 kg miesa co jest wg mnie malo mozliwe bo moja kilogramowa "kulka" potrzebuje 0,5 l zeby ja przykrylo. I jeszcze pytanie o garnek, czy moze byc teflonowy, stalowy lub plastikowa miska? i czy moge w 1 zalewie peklowac schab i szynke? czy wtedy zrobic podwojona ilosc zalewy do odpowiednio 2x wiekszej ilosci miesa? wiem ze duzo pytan ale to moj pierwszy raz...

emes pisze...

witam mam kilka pytan kupilam sol peklowa z prymatu ale na przepisie jest napisane zeby rozpuscic w 0,5l wody i starcza na 2,5kg miesa co jest wg mnie malo mozliwe bo moja kilogramowa kulka potrzebuje 0,5l zeby ja zakrylo, czy garnek moze byc teflonowy lub stalowy albo plastikowa miska? czy moge w jednej zalewie peklowac szynke i schab? czy wtedy na 2 kg miesa zrobic podwojna ilosc zalewy? wiem ze duzo pytan ale to moj pierwszy raz...

emes pisze...

http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/01/uszlachetnianie-wedlin.html#comment-form

magda k. pisze...

emes :) pewnie, że 0,5l wody nie starczy, bo nie zakryje całej szynki. Więc zrób wg przepisu i wyjdzie dobrze. Czy plastikowa miska to nie wiem, ale w teflonowym robiłam.
Na 2 kg mięsa zrób podwójną zalewę, jeśli nie masz tak dużego garnka, to lepiej zrób w dwóch osobnych.
Pozdrawiam i powodzenia.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin