Zachciało nam się pysznych kanapek z
szynką, ale szynką nie byle jaką, tylko taką domową. Nie tak
dawno odkryłam bardzo fajny przepis na blogu Ogrody
babilonu i z przyjemnością wypróbowałam. Szynka
peklowana jest delikatna, miękka i bardzo smaczna. Na pewno nie ma z
nią dużo pracy, natomiast jej przygotowanie należy rozpocząć
przynajmniej na 3 dni przed planowanym podaniem, ponieważ minimum
tyle czasu szynka musi się peklować. Szynkę w ten sposób
przygotowaną można podawać na ciepło, lub właśnie tak jak my
lubimy w cienkich plasterkach na kanapce.
składniki:
- 1kg szynki
- 2l wody
- 2 łyżki soli peklowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- ulubione przyprawy do mięsa
wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę z
liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do gorącej zalewy
wsypać sól peklową, cukier i rozpuścić. Dodać rozgniecione
ząbki czosnku. Marynatę schłodzić do temperatury pokojowej, a
następnie włożyć do niej mięso, tak żeby przykryło je całe.
Wstawić do lodówki na kilka dni,
najlepiej od 3 do 7. Każdego następnego dnia mięso obracać w
marynacie, żeby było równomiernie zapeklowane.
Następnie wyjąć mięso z marynaty i
osuszyć papierowymi ręcznikami, natrzeć ulubionymi przyprawami (u
mnie: papryka wędzona, pieprz cayenne, majeranek) i obwiązać
sznurkiem, aby zachowała kształt. Tak przygotowane mięso włożyć
do rękawa do pieczenia i piec w piecu nagrzanym do 180'C, przez
godzinę. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na
około 30 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki pozostały
wewnątrz mięsa.
Smacznego!!
21 komentarzy:
Mąż obiecał, że spróbuje - przepis zapisany :)
Piękna szyna!
ojej.. pięknie wygląda i na taką "zdrową"-też z chęcią bym takie zjadła;)
Kanapki musiały być 1sza klasa!
mi takie domowe wędlinki kojarzą się ze świętami :) tylko wtedy goszczą u mnie na stole
dużo zdrowsza niż kupna i dużo smaczniejsza:D
Domowa ,pyszna wędlinka to jest to!:)
Domowa jest najlepsza :)
Sklepowe wedliny robia sie coraz gorsze, chyba pora zaczac piec domowe...
Pyszna szynka, domowa najlepsza :)
Pyszna szyneczka, najlepsza taka domowa :) dla dzieci idealna :)
Ja wypróbuję na pewno :)
Mmm ale pyszności! Wypróbuję koniecznie!
Niezła szynka, niezła :D Uwielbiam takie pieczone mięcha :)
ja już od dawna przygotowuję wszelkie dodatki do chleba w domu, dlatego wiem, ze takie wędliny są najlepsze i nieporównywalne ze sklepowymi. pozdrawiam ciepło! :)
Wyśmienicie wygląda!:-) Nie ma to jak domowo zrobione pyszne mięsko:-)
chętnie skorzystam z przepisu, ja często robię szynkę tak http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/01/uszlachetnianie-wedlin.html#comment-form
ale to jednak z gotowej wędliny, Twoja bardzo do mnie przemawia
Marto dzięki chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam
witam, szynka juz kupiona sol peklowa z prymatu tez ale nie wiem czeko sie trzymac bo na opakowaniu jest napisane ze rozpuscic w 0,5l wody i zalac 2,5 kg miesa co jest wg mnie malo mozliwe bo moja kilogramowa "kulka" potrzebuje 0,5 l zeby ja przykrylo. I jeszcze pytanie o garnek, czy moze byc teflonowy, stalowy lub plastikowa miska? i czy moge w 1 zalewie peklowac schab i szynke? czy wtedy zrobic podwojona ilosc zalewy do odpowiednio 2x wiekszej ilosci miesa? wiem ze duzo pytan ale to moj pierwszy raz...
witam mam kilka pytan kupilam sol peklowa z prymatu ale na przepisie jest napisane zeby rozpuscic w 0,5l wody i starcza na 2,5kg miesa co jest wg mnie malo mozliwe bo moja kilogramowa kulka potrzebuje 0,5l zeby ja zakrylo, czy garnek moze byc teflonowy lub stalowy albo plastikowa miska? czy moge w jednej zalewie peklowac szynke i schab? czy wtedy na 2 kg miesa zrobic podwojna ilosc zalewy? wiem ze duzo pytan ale to moj pierwszy raz...
http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/01/uszlachetnianie-wedlin.html#comment-form
emes :) pewnie, że 0,5l wody nie starczy, bo nie zakryje całej szynki. Więc zrób wg przepisu i wyjdzie dobrze. Czy plastikowa miska to nie wiem, ale w teflonowym robiłam.
Na 2 kg mięsa zrób podwójną zalewę, jeśli nie masz tak dużego garnka, to lepiej zrób w dwóch osobnych.
Pozdrawiam i powodzenia.
Prześlij komentarz