Kwiatami ananasowymi kusiła mnie już
kiedyś Martha
Stewart, jednak gdy zobaczyłam je na blogu Lepszy
smak jako ozdobę wspaniałego ananasowego sernika, już
nie dałam rady się oprzeć. Nie ukrywam, że z tymi kwiatkami jest
trochę roboty, jednak ich plus jest taki, że nie tylko pięknie
wyglądają, ale są też bardzo smaczne.
Sam sernik jest cudowny, szczególnie
dla takich wielbiciela ananasa jak ja, bardzo wyczuwalny smak ananasa
i bardzo delikatna konsystencja, a galaretka wykonana z soku
ananasowego dopełnia całości.
Sernik ananasowy (na zimno)
składniki:
- 1kg białego sera, trzykrotnie mielonego
- 300g zmiksowanych plastrów ananasa (koniecznie tego z puszki z świeżym sernik nie wyjdzie)
- 150-200g cukru (ilość do smaku)
- 20g żelatyny (8 płaskich łyżeczek)
- 300g śmietany kremówki 30%-36%
galaretka ananasowa
składniki:
- 300ml soku/syropu w którym zanurzone były plastry ananasa (przecedzone przez sitko)*
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
*jeśli soku ananasowego jest za
mało, należy dolać odpowiednią ilość soku pomarańczowego.
wykonanie:
Ananas odcedzić z soku i dokładnie
zmiksować. ( Sok pozostawić do galaretki).
Śmietanę kremówkę wymieszać z 1
łyżką cukru, a następnie ubić i odstawić do lodówki.
Zmiksowany miąższ ananasowy wymieszać
z serem oraz resztą cukru.
Żelatynę (20g) namoczyć w ½
szklance zimnej wody i poczekać około 10 minut aż napęcznieje, a
następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub najprościej w kuchence
mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy
serowej i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę dodać
do masy serowej i dokładnie rozmieszać. Dodać ubitą śmietanę i
ponownie wymieszać.
Masę serową przełożyć do
tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężał.
Odmierzyć 300 ml soku ananasowego (ew. ananasowo-pomarańczowego).
Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody i odstawić aby napęczniał, a następnie rozpuścić w
kuchence mikrofalowej lub wstawić do naczynia z gorącą wodą.
Wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić do lodówki na około 20-40
minut, do czasu gdy zacznie gęstnieć, a następnie wylać na
wierzch sernika (powinien być zastygnięty przynajmniej z góry).
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować kwiatami suszonego ananasa.
Suszone kwiaty ananasa
Podaję za Lepszy Smak
Ilość około 20 szt.
składniki:
- 1 świeży ananas
elektryczna suszarka do owoców lub piekarnik z termoobiegiem
Ananasa okroić ze skórki. Pokroić na bardzo cienkie plastry,
najlepiej przy użyciu maszynki do krojenia chleba. Ususzyć w
suszarce do owoców lub w piekarniku.
Suszyłam plasterki w piekarniku w temperaturze około 100'C.
Trwało to ponad 1,5 godziny, w tym czasie dwukrotnie obracałam
owoce. Gdy owoce były już prawie suche, włożyłam je do foremek
od muffinek, aby nabrały kształtu i suszyłam jeszcze ponad 30
minut.
Można też suszyć w suszarce do owoców, trwa to ponad 3 godziny
i również należy obrócić plasterki owoców, a pod koniec
plasterki przełożyć do foremek po muffinkach.
Suszone kwiaty można przechowywać parę dni w suchym miejscu,
okryte bawełnianą ściereczką.
Dodam tylko na koniec, sernik jest tak pyszny, że nawet jak nie
chce Wam się robić ananasowych kwiatów (bardzo czasochłonne) to
warto go i tak zrobić.
Gorąco Polecam.
Smacznego!!
18 komentarzy:
Pięknie wygląda z tymi kwiatami!
Te kwiaty wygladaja niesamowicie dekoracyjnie!
Magdo, wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
Dzięki tym kwiatom sernik prezentuje się jeszcze okazalej :) A i musiał być przepyszny!
przepiękne te kwiaty- nadają nieco egzotycznego wyglądu :)
Faktycznie, sporo pracy przy tym serniku, ale wyglada pięknie!
cudne kwiaty :) sernik smakowicie wygląda :)
ach, jaki ma cudowny kolor! Wspaniały sernik, taki pełen słońca :)
Zaciekawiły mnie te kwiaty suszone, bardzo lubię serniki na zimno ale ostatnio nie jadam / zrobię jednak dla mojego łasucha/...pozdrawiam,,,,
oj, te kwiaty ananasowe też mnie kuszą od dłuższego czasu:)
piękna sernikowa ozdoba
Miałam w planach i taki sernik i coś z tymi kwiatami.. Więc w sumie, czemu tego nie połączyć? Ananasowy sernik nie tylko wygląda cudnie, ale przypuszczam, że w smaku jet pyszny:))
Przepiękne te kwiaty. Smak sernika z ananasem bardzo mi odpowiada.
wszyscy robią takie piękne serniki, że zaczynam mieć na jakiś coraz większą ochotę:D
Pięknie podany! Uwielbiam serniczki na zimno!
Siostra kiedy Ty robisz te wszystkie pyszności ?? :)
Dzień dobry, czy można wyłożyć dno biszkoptami? I jeszcze jedno pytanie- czy blachę wyłożyć folią? obawiam się posmaku blachy. Pozdrawiam:-)
Oczywiście że można wyłożyć biszkoptami, a papier na dno wskazany pozdrawiam
Prześlij komentarz