czwartek, 21 lutego 2013

Ananasowy sernik na zimno


Kwiatami ananasowymi kusiła mnie już kiedyś Martha Stewart, jednak gdy zobaczyłam je na blogu Lepszy smak jako ozdobę wspaniałego ananasowego sernika, już nie dałam rady się oprzeć. Nie ukrywam, że z tymi kwiatkami jest trochę roboty, jednak ich plus jest taki, że nie tylko pięknie wyglądają, ale są też bardzo smaczne.
Sam sernik jest cudowny, szczególnie dla takich wielbiciela ananasa jak ja, bardzo wyczuwalny smak ananasa i bardzo delikatna konsystencja, a galaretka wykonana z soku ananasowego dopełnia całości.




Sernik ananasowy (na zimno)

składniki:
  • 1kg białego sera, trzykrotnie mielonego
  • 300g zmiksowanych plastrów ananasa (koniecznie tego z puszki z świeżym sernik nie wyjdzie)
  • 150-200g cukru (ilość do smaku)
  • 20g żelatyny (8 płaskich łyżeczek)
  • 300g śmietany kremówki 30%-36%
galaretka ananasowa

składniki:
  • 300ml soku/syropu w którym zanurzone były plastry ananasa (przecedzone przez sitko)*
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

*jeśli soku ananasowego jest za mało, należy dolać odpowiednią ilość soku pomarańczowego.

wykonanie:

Ananas odcedzić z soku i dokładnie zmiksować. ( Sok pozostawić do galaretki).

Śmietanę kremówkę wymieszać z 1 łyżką cukru, a następnie ubić i odstawić do lodówki.
Zmiksowany miąższ ananasowy wymieszać z serem oraz resztą cukru.

Żelatynę (20g) namoczyć w ½ szklance zimnej wody i poczekać około 10 minut aż napęcznieje, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub najprościej w kuchence mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie rozmieszać. Dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać.
Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężał.


wykonanie galaretki:

Odmierzyć 300 ml soku ananasowego (ew. ananasowo-pomarańczowego). 
Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić aby napęczniał, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub wstawić do naczynia z gorącą wodą. Wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić do lodówki na około 20-40 minut, do czasu gdy zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch sernika (powinien być zastygnięty przynajmniej z góry).
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekorować kwiatami suszonego ananasa.

Suszone kwiaty ananasa

Podaję za Lepszy Smak
Ilość około 20 szt.

składniki:
  • 1 świeży ananas
dodatkowo:
elektryczna suszarka do owoców lub piekarnik z termoobiegiem

Ananasa okroić ze skórki. Pokroić na bardzo cienkie plastry, najlepiej przy użyciu maszynki do krojenia chleba. Ususzyć w suszarce do owoców lub w piekarniku.
Suszyłam plasterki w piekarniku w temperaturze około 100'C. Trwało to ponad 1,5 godziny, w tym czasie dwukrotnie obracałam owoce. Gdy owoce były już prawie suche, włożyłam je do foremek od muffinek, aby nabrały kształtu i suszyłam jeszcze ponad 30 minut.

Można też suszyć w suszarce do owoców, trwa to ponad 3 godziny i również należy obrócić plasterki owoców, a pod koniec plasterki przełożyć do foremek po muffinkach.

Suszone kwiaty można przechowywać parę dni w suchym miejscu, okryte bawełnianą ściereczką.

Dodam tylko na koniec, sernik jest tak pyszny, że nawet jak nie chce Wam się robić ananasowych kwiatów (bardzo czasochłonne) to warto go i tak zrobić.

Gorąco Polecam.
Smacznego!!


18 komentarzy:

JestSmak pisze...

Pięknie wygląda z tymi kwiatami!

Maggie pisze...

Te kwiaty wygladaja niesamowicie dekoracyjnie!

Evi pisze...

Magdo, wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)

whiness pisze...

Dzięki tym kwiatom sernik prezentuje się jeszcze okazalej :) A i musiał być przepyszny!

misiask pisze...

przepiękne te kwiaty- nadają nieco egzotycznego wyglądu :)

Tapas de Colores pisze...

Faktycznie, sporo pracy przy tym serniku, ale wyglada pięknie!

pa_ulinka pisze...

cudne kwiaty :) sernik smakowicie wygląda :)

Majana pisze...

ach, jaki ma cudowny kolor! Wspaniały sernik, taki pełen słońca :)

Barbara Bastamb pisze...

Zaciekawiły mnie te kwiaty suszone, bardzo lubię serniki na zimno ale ostatnio nie jadam / zrobię jednak dla mojego łasucha/...pozdrawiam,,,,

Iza z Gdy w brzuchu burczy pisze...

oj, te kwiaty ananasowe też mnie kuszą od dłuższego czasu:)

asieja pisze...

piękna sernikowa ozdoba

Elexis pisze...

Miałam w planach i taki sernik i coś z tymi kwiatami.. Więc w sumie, czemu tego nie połączyć? Ananasowy sernik nie tylko wygląda cudnie, ale przypuszczam, że w smaku jet pyszny:))

Daktyle w czekoladzie pisze...

Przepiękne te kwiaty. Smak sernika z ananasem bardzo mi odpowiada.

Paulina pisze...

wszyscy robią takie piękne serniki, że zaczynam mieć na jakiś coraz większą ochotę:D

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

Pięknie podany! Uwielbiam serniczki na zimno!

Agata pisze...

Siostra kiedy Ty robisz te wszystkie pyszności ?? :)

Unknown pisze...

Dzień dobry, czy można wyłożyć dno biszkoptami? I jeszcze jedno pytanie- czy blachę wyłożyć folią? obawiam się posmaku blachy. Pozdrawiam:-)

magda k. pisze...

Oczywiście że można wyłożyć biszkoptami, a papier na dno wskazany pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin