sobota, 16 lutego 2013

Kapusta zasmażana


Wczoraj wieczorem postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić kapustę zasmażaną, wiedziałam tylko, że musi to być z kapusty kiszonej, bo białek w takich postaciach nie znoszę. Przeszukałam książki i internet i dopiero przepis Tomka na stronie Zajadam.pl mnie zaciekawił. Zrobiłam i wyszło bardzo dobrze, radzę wszystkim mięsożernym dodać jeszcze przesmażony boczek, będzie jeszcze ciekawiej. Kapusta zasmażana bardzo pasuje do pieczonych mięs typu golonka, karkówka itp. U nas dzisiaj karkówka z piekarnika, to będziemy się zajadać tym zgranym duetem. Zrobiłam z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam!!



składniki:
  • 800g kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • sól
  • pieprz w kulkach
  • liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: duża łyżka masła i dwie łyżki mąki
wykonanie:

Kapustę kiszoną siekamy, żeby nie parzyła nam później brody, a następnie przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby woda przykryła całą kapustę.
Do garnka dodać także jedną posiekaną cebulę. Do kapusty dodać pół łyżeczki soli, cukier lub miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość ziaren pieprzu.
Następnie doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka.

Na oliwie podsmażamy drugą cebulę. Gdy się zarumieni dodać masło i mąkę. Całość zasmażamy na złoty kolor, wtedy wlewamy na patelnię chochelkę wody z gotującej kapusty.
Zasmażę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość dokładnie wymieszać.
W tym momencie staram się powyławiać wszystkie kulki i listek ziela.
Na koniec kapustę solimy i pieprzymy do smaku.

Jeśli macie ochotę to dodać można jeszcze podsmażony boczek.

Smacznego!!

14 komentarzy:

Daktyle w czekoladzie pisze...

Dobrze,że przypominasz takie smaki. Zimą najlepsza na obiad nasza rodzima kiszona kapusta!

Wiewióra pisze...

bardzo lubie takie dodatki do dań obiadowych! mniam :)

dragonfly pisze...

Ja jeszcze nigdy nie jadłam. :-)

Salvador Dali pisze...

za zasmażana nie przepadam, ale kiszoną to z chęcią bym zjadła;)

Majana pisze...

O mniam, lubię, a tak dawno nie jadłam. pozdrowienia :)

anytsujx pisze...

Mój mąż uwielbia, nie robiłam z dodatkiem miodu, koniecznie spróbuję, pozdrawiam :-).

GrowingUp pisze...

Pyszna jest;)

Yvette pisze...

uwielbiam kapuchę we wszystkich jej wydaniach, pozdrawiam i życzę smacznego

alucha pisze...

Też nigdy zasmażanej nie robiłam, ale jak mam zrobi... No i boczuś chrupiący musi być ;))

Anonimowy pisze...

Zjedz_mnie
A wiesz, że wczoraj pomyśłam o takiej kapuście, a Ty mi ułatwiłaś sprawę i muszę już grzebać za przepisem:)
http://zjedzmnie.blox.pl

Ivka pisze...

Ja jeszcze nie robiłam, ale podaną chętnie zjadam :) może pora przejąć inicjatywę?

Natalia pisze...

Bardzo lubię :)

pa_ulinka pisze...

Są to smaki mojego męża :) super przepis :) muszę go zrobić:)

Gosia Tapas de Colores pisze...

Kapusta, jest smaczna i zdrowa. Kojarzy mi się najbardziej z góralską kuchnią :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin