środa, 30 stycznia 2013

Wuzetka z likierem baileys i 4 urodziny bloga


Czy może być gorsza pogoda, woda na chodnikach wlała nam się do butów, spadając z dachu resztki śniegu roztrzaskały się tuż pod moimi nogami. Jedno szczęście, że dzisiejszą rocznicę świętować będę w domu, bo gdzie lepiej można cieszyć się kolejną, już 4 rocznicą powstania mojego bloga. Tak to już 4 lata prowadzę tego bloga i sama sobie się dziwię, że tak długo dałam radę i nadal nie mam dosyć :) Nadal sprawia mi to przyjemność, a ilość przepisów, które chcę wypróbować, zdaje się nie mieć końca. Więc zapraszam do siebie na kolejny rok przygód w mojej kuchni.
Już dzisiaj przepis na Wuzetke, tymi ciastkami częstowała nas Babcia gdy przychodziliśmy z wizytą, były to jej ulubione ciastka. Dlatego postanowiła zrobić je własnoręcznie w postaci wuzetkowego torciku. Przepis na oryginalną wersję znajdziecie na blogu Moje wypieki, u mnie podaję z moimi zmianami.
Gorąco polecam!!

składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 115g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 40g masła, roztopionego i ostudzonego
wykonanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Dodać krem i delikatnie wymieszać. Do masy wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 23cm wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy i wyrównać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce, po tym czasie przekroić wzdłuż na 2 równe blaty.

składniki do nasączenia:
  • ½ szklanki likiery baileys
  • ¼ szklanki wody
Wymieszać dokładnie.

składniki na masę śmietankową:
  • 500ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić, a pod koniec dosypać cukru pudru i wlać żelatynę.

składniki na polewę:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 30g masła
Masło roztopić w małym rondelku, do roztopionego masła dodać posiekaną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, czekać aż się roztopi.

wykonanie:

Na dużym płaskim talerzu lub na paterze ułożyć jeden blat ciasta i nasączyć go połową przygotowanego wcześniej likieru. Wyłożyć ubitą śmietanę, odłożyć odrobinę do zrobienia kleksów na górze. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć likierem. Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć i pokryć górę polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu zastygnięcia.
Udekorować kleksami z bitej śmietany i ozdobić dowolnie.

Można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Smacznego!!


38 komentarzy:

Olka pisze...

Gratulacje z okazji rocznicy :)

majka pisze...

Baileys to moj ukochany likier :) Chcialabym napisac, ze moge go pic naokraglo ale wtedy padlaby na mnie podejrzenia o alkoholizm ha ha :)) Ciasto z jego dodatkiem musi smakowac znakomicie. Czestuje sie Madziu. A Twojemu blogowi zycze kolejnych smacznych lat :) Zeby tworcza wena nigdy Cie nie opuscila :)

Buziaki :)

Agata pisze...

Wuzetkę miałam okazję kosztować i była fantastyczna :)
Magduś najlepszego z okazji rocznicy i kolejnych 40 lat blogowania życzę ;)

Nemi pisze...

Gratuluję i kolejnych udanych lat życzę:D

Unknown pisze...

Echhh...Pożarłabym :)

Siaśka pisze...

uwielbiam wuzetkę!
oby tych lat było jak najwięcej :D

Wiewióra pisze...

wow 4 latka!!! to ja jeszcze stu życzę :) i WZtke pożeram niestety tylko oczyma :(

Monika - Twoja Asystentka pisze...

sto lat sto lat, fajny wuzetkowy torcik wyszedł. I jeszcze z likierem, pyszności.
Pozdrawiam
Monika

Dota Szymborska pisze...

to wszystkiego dobrego:)))

Anulla pisze...

pyszne ciacha:) gratuluję kolejnej rocznicy:)

Anulla pisze...

pyszne ciacho:) i gratuluję kolejnej rocznicy:)

Ervisha pisze...

Gratuluję rocznicy :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wooow! 4 lata...GRATULUJĘ :)!!! I porywam kawałeczek tego cudeńka:)!

Atena pisze...

Grtauluje rocznicy, a ciacho wyprobuje jak nic!
pozdrawiam

Magdalens. pisze...

Ommniam jaka pyszna, wieki nie jadłam wz;)

asieja pisze...

jesteśmy równolatkami, w dodatku też w styczniu założyłam blog, zatem wpraszam się na ciasto!:-)))

skoraq cooks pisze...

Z okazji czwartek rocznicy życzę Ci stu lat blogowania i przede wszystkim wytrwałości :-) a wuzetką się częstuję :-D

pieczarka mySia pisze...

wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoje pieknego bloga :)

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

ooo jejku! 4 lata to sporo czasu, wielkie gratulacje no i życzenia nowych inspiracji! Tort sie należy! Stoo laat! :)

Salvador Dali pisze...

Wszystkiego najlepszego! No i dalszego zapału:)
A ciacho wyszło genialne-kocham Baileys, chyba pochłonęłabym całe ciacho ;)

Natalia pisze...

Ale imponująca rocznica! Zazdroszczę tyle cierpliwości i życzę mnóstwo inspiracji na kolejne lata blogowania! Ciasto jest wspaniałe - moje smaki :)

Taste of Living pisze...

gratuluje takiej pięknej rocznicy, 4 lata to jest coś :) za wuzetką nigdy nie przepadałam, ale znam tylko wersje sklepowe, a taka domowa, z likierem musi być wspaniała :)

Alina pisze...

Wspaniałe ciasto na wielką okazję! Sto lat! Gratuluję i życzę kolejnych lat blogowania! Pozdrawiam!

Veggie pisze...

Gratuluję, to rzeczywiśie długi czas i duże osiągnięcie. Życzę dalszych, fajnych przepisów!

Kamila pisze...

Ciasto rewelacja! Najlepszego dla Ciebie!

Małgosia pisze...

Ładna rocznica, życzę wielu kolejnych! I na ciasto się wpraszam ;)

Evi pisze...

To już 4 lata? Pięknie!
Wszystkiego dobrego na kolejne! :)

Unknown pisze...

wow piękne to ciasto ;) aż ślinka cieknie ;)

gin pisze...

Serdecznie gratulacje - 4 lata, łał... Podziwiam :)

A ciacho w sam raz na urodziny :)

Majana pisze...

Piękna WZ-ka! Wszystkiego co najlepsze, serdeczne gratulacje!:)

Marta pisze...

gratulacje z okazji 4 latek !!! z taką wuzetką nie przejmowałabym się pogoda :)
pozdrowienia i kolejnych udanych blogowych przepisów!

pa_ulinka pisze...

gratulacje z okazji urodzin bloga:) i życzę ci jeszcze wielu fantastycznych przepisów :)i wielu następnych urodzin :)

Barbarella pisze...

Sto lat! I kolejnych pysznych lat blogowania :-)
Wuzetka wygląda obłędnie :-)

Kaś pisze...

Wielkie gratulacje z okazji czterach lat blogowania!!! Zacny staż :)
Uczciłaś to przesmacznie!

Amber pisze...

Pysznego blogowania Magdo!
A ta w-zetka jest wspaniała.
Baileys ma wielkie możliwości.
Pozdrawiam!

Barbara Bastamb pisze...

Masz pysznego bloga, lubie tu zaglądać, gratuluje rocznicy a ciacho pycha....pozdrawiam...

Ivola pisze...

Pysznie u Ciebie będę tu na pewno zaglądała kolejne lata i czerpała pomysły i te pyszności :)

Anonimowy pisze...

zjedz_mnie
Idealana!Kolejnych owocnych lat blogowania:)
http://zjedzmnie.blox.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin