Czy może być gorsza pogoda, woda na
chodnikach wlała nam się do butów, spadając z dachu resztki
śniegu roztrzaskały się tuż pod moimi nogami. Jedno szczęście,
że dzisiejszą rocznicę świętować będę w domu, bo gdzie lepiej
można cieszyć się kolejną, już 4 rocznicą powstania mojego
bloga. Tak to już 4 lata prowadzę tego bloga i sama sobie się
dziwię, że tak długo dałam radę i nadal nie mam dosyć :) Nadal
sprawia mi to przyjemność, a ilość przepisów, które chcę
wypróbować, zdaje się nie mieć końca. Więc zapraszam do siebie
na kolejny rok przygód w mojej kuchni.
Już dzisiaj przepis na Wuzetke, tymi
ciastkami częstowała nas Babcia gdy przychodziliśmy z wizytą,
były to jej ulubione ciastka. Dlatego postanowiła zrobić je
własnoręcznie w postaci wuzetkowego torciku. Przepis na oryginalną
wersję znajdziecie na blogu Moje
wypieki, u mnie podaję z moimi zmianami.
składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 150g cukru
- 115g mąki pszennej
- 25g kakao
- 40g masła, roztopionego i ostudzonego
wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka
utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Dodać krem i
delikatnie wymieszać. Do masy wmieszać przesianą mąkę i kakao.
Wlać masło i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy
około 23cm wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do
pieczenia. Gotową masę przelać do formy i wyrównać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C
przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić w formie,
następnie wyjąć i wystudzić na kratce, po tym czasie przekroić
wzdłuż na 2 równe blaty.
składniki do nasączenia:
- ½ szklanki likiery baileys
- ¼ szklanki wody
Wymieszać
dokładnie.
składniki
na masę śmietankową:
- 500ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę
rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
Śmietanę ubić, a pod koniec dosypać cukru pudru i wlać żelatynę.
składniki
na polewę:
- 100g czekolady gorzkiej
- 30g masła
Masło
roztopić w małym rondelku, do roztopionego masła dodać posiekaną
czekoladę, mieszając od czasu do czasu, czekać aż się roztopi.
wykonanie:
Na
dużym płaskim talerzu lub na paterze ułożyć jeden blat ciasta i
nasączyć go połową przygotowanego wcześniej likieru. Wyłożyć
ubitą śmietanę, odłożyć odrobinę do zrobienia kleksów na
górze. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć
likierem. Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć i pokryć górę polewą czekoladową. Włożyć
do lodówki do czasu zastygnięcia.
Udekorować
kleksami z bitej śmietany i ozdobić dowolnie.
Można
przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smacznego!!
38 komentarzy:
Gratulacje z okazji rocznicy :)
Baileys to moj ukochany likier :) Chcialabym napisac, ze moge go pic naokraglo ale wtedy padlaby na mnie podejrzenia o alkoholizm ha ha :)) Ciasto z jego dodatkiem musi smakowac znakomicie. Czestuje sie Madziu. A Twojemu blogowi zycze kolejnych smacznych lat :) Zeby tworcza wena nigdy Cie nie opuscila :)
Buziaki :)
Wuzetkę miałam okazję kosztować i była fantastyczna :)
Magduś najlepszego z okazji rocznicy i kolejnych 40 lat blogowania życzę ;)
Gratuluję i kolejnych udanych lat życzę:D
Echhh...Pożarłabym :)
uwielbiam wuzetkę!
oby tych lat było jak najwięcej :D
wow 4 latka!!! to ja jeszcze stu życzę :) i WZtke pożeram niestety tylko oczyma :(
sto lat sto lat, fajny wuzetkowy torcik wyszedł. I jeszcze z likierem, pyszności.
Pozdrawiam
Monika
to wszystkiego dobrego:)))
pyszne ciacha:) gratuluję kolejnej rocznicy:)
pyszne ciacho:) i gratuluję kolejnej rocznicy:)
Gratuluję rocznicy :)
Wooow! 4 lata...GRATULUJĘ :)!!! I porywam kawałeczek tego cudeńka:)!
Grtauluje rocznicy, a ciacho wyprobuje jak nic!
pozdrawiam
Ommniam jaka pyszna, wieki nie jadłam wz;)
jesteśmy równolatkami, w dodatku też w styczniu założyłam blog, zatem wpraszam się na ciasto!:-)))
Z okazji czwartek rocznicy życzę Ci stu lat blogowania i przede wszystkim wytrwałości :-) a wuzetką się częstuję :-D
wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoje pieknego bloga :)
ooo jejku! 4 lata to sporo czasu, wielkie gratulacje no i życzenia nowych inspiracji! Tort sie należy! Stoo laat! :)
Wszystkiego najlepszego! No i dalszego zapału:)
A ciacho wyszło genialne-kocham Baileys, chyba pochłonęłabym całe ciacho ;)
Ale imponująca rocznica! Zazdroszczę tyle cierpliwości i życzę mnóstwo inspiracji na kolejne lata blogowania! Ciasto jest wspaniałe - moje smaki :)
gratuluje takiej pięknej rocznicy, 4 lata to jest coś :) za wuzetką nigdy nie przepadałam, ale znam tylko wersje sklepowe, a taka domowa, z likierem musi być wspaniała :)
Wspaniałe ciasto na wielką okazję! Sto lat! Gratuluję i życzę kolejnych lat blogowania! Pozdrawiam!
Gratuluję, to rzeczywiśie długi czas i duże osiągnięcie. Życzę dalszych, fajnych przepisów!
Ciasto rewelacja! Najlepszego dla Ciebie!
Ładna rocznica, życzę wielu kolejnych! I na ciasto się wpraszam ;)
To już 4 lata? Pięknie!
Wszystkiego dobrego na kolejne! :)
wow piękne to ciasto ;) aż ślinka cieknie ;)
Serdecznie gratulacje - 4 lata, łał... Podziwiam :)
A ciacho w sam raz na urodziny :)
Piękna WZ-ka! Wszystkiego co najlepsze, serdeczne gratulacje!:)
gratulacje z okazji 4 latek !!! z taką wuzetką nie przejmowałabym się pogoda :)
pozdrowienia i kolejnych udanych blogowych przepisów!
gratulacje z okazji urodzin bloga:) i życzę ci jeszcze wielu fantastycznych przepisów :)i wielu następnych urodzin :)
Sto lat! I kolejnych pysznych lat blogowania :-)
Wuzetka wygląda obłędnie :-)
Wielkie gratulacje z okazji czterach lat blogowania!!! Zacny staż :)
Uczciłaś to przesmacznie!
Pysznego blogowania Magdo!
A ta w-zetka jest wspaniała.
Baileys ma wielkie możliwości.
Pozdrawiam!
Masz pysznego bloga, lubie tu zaglądać, gratuluje rocznicy a ciacho pycha....pozdrawiam...
Pysznie u Ciebie będę tu na pewno zaglądała kolejne lata i czerpała pomysły i te pyszności :)
zjedz_mnie
Idealana!Kolejnych owocnych lat blogowania:)
http://zjedzmnie.blox.pl
Prześlij komentarz