poniedziałek, 28 stycznia 2013

Spaghetti sycylijskie z bakłażanem


Może to nie najdogodniejszy czas na danie z użyciem bakłażana, ale dałam się skusić. Zresztą w ogóle mam słabość do bakłażanów, uwielbiam ich delikatną i przyjemną powierzchowność :) ale wróćmy do gotowania. Przepyszny jest ten makaron z przepisu Jamiego Olivera, po prostu byłam zachwycona ilością smaku i jak to bywa z spaghetti, szybkością przygotowania.
Więc jeśli na swojej sklepowej drodze napotkacie 2 piękne bakłażany, to nie wahajcie się, to danie warto przygotować.

składniki:
  • 2 duże, jędrne bakłażany
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 suszona czerwona papryczka chilli, pokruszona (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka dobrego octu ziołowego lub białego wina
  • 2 puszki pomidorów (po 400g) lub 560ml passaty
  • sól morska i czarny pieprz
  • 450g spaghetti
  • 150g solonej ricotty lub świeżej, ewentualnie pecorino lub parmezanu
wykonanie:

Bakłażany należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na ćwiartki. Jeżeli ich środki są gąbczaste, należy je wykroić. Teraz należy pokroić ćwiartki bakłażanów w poprzek na kawałki wielkości palca. Rozgrzać dużą patelnię i wlać do niej odrobinę oliwy, a następnie smażyć bakłażany, w dwóch partiach, obracając kawałki w trakcie smażenia, w razie potrzeby dolewając nieco oliwy. Wstrząsnąć patelnią, żeby kawałki bakłażana równo pokryły się oliwą, a następnie posypać je suszonym oregano.
Po usmażeniu drugiej partii bakłażanów, włożyć pierwszą z powrotem na patelnię. W tym momencie można dorzucić suszoną papryczkę chilli, jeśli macie ochotę. Zmniejszyć ogień na średni,wlać około 2 łyżki octu ziołowego i dodać pomidory, które można wcześniej rozgnieść albo zmiksować, żeby sos był bardziej gładki. Dusić przez 10-15 minut, po tym czasie przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porwać połowę listków bazylii, wrzucić do sosu i wymieszać.

Spaghetti wrzucić do garna z wrzącą, osoloną wodą i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i osączyć, a następnie wrzucić z powrotem do garnka (odlać odrobinę wody z gotowania makaronu). Dodać sos i trochę zachowanej wody z gotowania, postaw na ogniu i mieszać, potrząsając garnkiem.
Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku i wyłożyć na talerz.
Posypać resztą listków bazylii, posypać startym parmezanem lub pokruszoną ricottą i skropić oliwą.

Smacznego!!



12 komentarzy:

Szana pisze...

aż czuć ten klimat śródziemnomorski ze zdjęć :)

Karmel-itka pisze...

aż się usmiecham do Twojego talerza!

Majana pisze...

Bosko i pysznie! Uwielbiam takie klimaty :)

alucha pisze...

Madziu, z ogromną chęcią zrobię te danie w najbliższym czasie :).
Zdjęcia są cudne!

Chenia pisze...

Mniam - chętnie wykorzystam :)

Gosia pisze...

bardzo przepyszna propozycja-musze przyznac...
Pozdrawiam :)

Kasia Fiołek pisze...

Tak. :-) to jeden z tych Twoich pomysłów, które ma się ochotę wykonać JUŻ!

Ivka pisze...

Tradycyjne spaghetti już nie kręci, ale takie z bakłażanem - jak najbardziej :)

Maggie pisze...

Fakt, moze sezon sie skonczyl, ale czasem ochota jest silniejsza :) Zupelnie sie nie dziwie, ze nie moglas sie oprzec. Ja tez nie dalabym rady!

Małgosia pisze...

Zacznę od tego, że super apetyczne zdjęcia :) Z realizacją to chyba poczekam do sezonu, ale wypróbuję na pewno :))

hity mp3 2013 pisze...

przepysznie to wygląda mmm ale w nocy nie wypada jeść bo bym sobie zrobiła :D

CornerWithRecipes pisze...

Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy, do której ten przepis idealnie pasuje ! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin