Stefanka to ciasto, które kojarzy się
ze świętami lub ze świętowaniem, ja dzisiaj świętuję kolejne
urodziny, dlatego zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo dziękuję
za liczne życzenia i serdecznie Was ściskam.
Ciasto jest odrobinę pracochłonne,
ale proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne. Miodowe ciasto,
przełożone masą z kaszy manny smakowało nam wyśmienicie. Do tego
polewa czekoladowa, która wieńczy dzieło i ciasto gotowe.
Koniecznie zróbcie je z jedno dniowym wyprzedzeniem, ponieważ
najlepsze jest kolejnego dnia, a przechowywane w lodówce w
zamkniętym pojemniku, będzie smaczne przez kilka dni, o ile
zostanie chociaż kawałek. Przepis pochodzi ze strony Kwestia
smaku.
składniki na ciasto miodowe:
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 torebka cukru waniliowego
masa:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
- 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
- 50 g miękkiego masła
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
ciasto:
Przygotować formę o wymiarach około
20x30 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Zagnieść ciasto
z podanych składników, a następnie podzielić je na 3 części.
Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej
od razu na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i
piec w nagrzanym piekarniku, każdy przez 15 minut.
masa:
Ugotować kaszę na mleku, dodać
cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i odstawić do
ostudzenia. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę,
na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Polewa czekoladowa :
Czekoladę roztopić na parze lub w
kuchence mikrofalowej i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Wykończenie ciasta:
Na paterze ułożyć papier do
pieczenia, a na nim pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3
gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować ½ masy. Położyć drugi
placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połową
masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą
czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!
15 komentarzy:
Najlepszego dla Ciebie! A cisto rewelacja, warte grzechu!
uwielbiam to ciasto, a tak dawno nie jadłam! :) musze nadrobić!
Uwielbiam stefankę. Jak ja pierwszy raz jadłam zastanawiałam się czemu takie pyszne ciastko ma takie pospolite męskie imię. Ale sama się nigdy nie pokusiłam o pieczenie. Dzięki za przepis.
jedno z ukochanych moich ciast :)
a za uwagę do do tagowania dziękuję, sama nie wiem czemu tak zrobiła, poprawione już zostało :)
Wygląda kusząco:)
Ktore to juz urodzinki? 18-ste? :))) Wszystkiego najlepszego Kochana :) Spelnienia marzen i duuuzo szczescia :) Oczywiscie ciastem sie czestuje. Wyglada wspaniale.
Sciskam Cie mocno :)
jakie śliczne Ci wyszło! moja stefanka była jaśniejsza, to pewnie wina deficytu miodu. Ale ciasto jest baardzo smaczne :)
Wiesz, że jej nigdy nie robiłam i nawet nie jadłam?
Myslę o tym cieście od jakiegoś czasu, muszę w końcu upiec:)
A u Ciebie wygląda tak pysznie!
Pozdrawiam:)
Wspaniałe ciacho, Kochana :)
Wygląda przepysznie!
Uwierzysz, ze jeszcze nigdy nie jadlam stefanki? Wyglada kuszaco!
Wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)
Dziękuję za przepis, może w końcu zrobię...
Kiedyś piekłam stefanki, dobrze, że mi przypomniałaś....pozdrawiam cieplutko....
noo stefanki robi się na święta rodzinne ;) też mi się z tym kojarzy
Stefanka wygląda przepysznie i pewno równe pysznie smakuje :)
Prześlij komentarz