czwartek, 17 stycznia 2013

Jednogarnkowiec z kurczakiem, ziemniakami, oliwkami i fasolą


Czas wrócić ze słodkiej rzeczywistości ciast i ciasteczek, do rzeczywistości codziennych obiadów. Z obiadami w tygodniu to już zazwyczaj tak jest, że im szybciej da się je radę zrobić tym lepiej. Dlatego przepisy, które łączą ze sobą szybkość i łatwość przygotowania z wspaniałym smakiem, są dla mnie jak skarb. Właśnie takim przepisem się dzisiaj z Wami dzielę, oryginał wypatrzony na stronie Kwestia smaku, u mnie z moimi zmianami.
Już sama nazwa kusi i obiecuje prostotę, tak też jest w rzeczywistości, nie wiele trzeba, żeby zajadać się pysznym obiadem. Ilość dla 2-3 osób.
Polecam!!

składniki:
  • 6 niedużych udźców z kurczaka
  • sól morska
  • oliwa
  • 10 małych ziemniaków
  • 4-6 ząbków czosnku w łupinkach
  • 1 puszka białek lub czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ szklanka oliwek
  • 1 por (biała część pokrojona w plasterki)
wykonanie:
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie doprawić solą morską i odłożyć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C. Przygotować garnek lub duże naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać, pokroić na 0,5cm plasterki, opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni i obsmażyć udka, tak żeby skórka była rumiana i chrupiąca z obu stron.
Udka przełożyć do przygotowanego naczynia, a na patelnię wrzucić ziemniaki i czosnek w łupinach, smażyć około 5-6 minut, aż będą pięknie rumiane, przełożyć do naczynia.
Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dodać do garnka z kurczakiem i ziemniakami, wsypać tymianek i oliwki. Na górę wyłożyć lekko podsmażony por.
Gorący bulion wlać do naczynia z pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. PO 30 minutach zdjąć pokrywkę.

Wyłożyć kurczaka i dodatki na talerz i polać sosem.

Smacznego!!

8 komentarzy:

kabamaiga pisze...

O tak, z obiadami to tak jest. Im szybciej, tym lepiej. A smak oczywiście bez zmian ma być. I tutaj to się sprawdza.

Ivola pisze...

oj przepis wydaje się pyszny i mąż się ucieszy bo mniej zmywania będzie :)

Agata pisze...

Magduś to danie wygląda bosko, tym bardziej, że głodna i zmarznięta jestem :) Ale bym zjadła teraz taką michę :)

Ivka pisze...

Jest dokładnie tak jak mówisz, na tygodniu największym powodzeniem cieszą się dania szybkie i sycące. Takie, jak Twój pyszny kurczak :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Takie jednogarnkowe mięsne potrawy lubię właśnie zimą. Nie tylko dlatego, że świetnie rozgrzewają, ale także składniki sugerują obecną porę roku, a lubię gotować sezonowo :)

pa_ulinka pisze...

pycha:) jak ja lubię takie szybkie i smaczne obiadki:)

Usagi pisze...

Lubie jednogarnkowe potrawy. Mało pracy, a sycący obiad gotowy.

Marta pisze...

jak jest szybko i pysznie to coś dla mnie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin