środa, 23 stycznia 2013

Stefanka


Stefanka to ciasto, które kojarzy się ze świętami lub ze świętowaniem, ja dzisiaj świętuję kolejne urodziny, dlatego zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo dziękuję za liczne życzenia i serdecznie Was ściskam.
Ciasto jest odrobinę pracochłonne, ale proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne. Miodowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny smakowało nam wyśmienicie. Do tego polewa czekoladowa, która wieńczy dzieło i ciasto gotowe. Koniecznie zróbcie je z jedno dniowym wyprzedzeniem, ponieważ najlepsze jest kolejnego dnia, a przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku, będzie smaczne przez kilka dni, o ile zostanie chociaż kawałek. Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.

składniki na ciasto miodowe:
  •  2 jajka
  •  250 g masła
  •  1 szklanka cukru pudru
  •  150 g sztucznego lub naturalnego miodu
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 torebka cukru waniliowego
masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
nasączenie:
  • 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
polewa czekoladowa:
  •  150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
  •  50 g miękkiego masła
Do posypania (niekoniecznie):
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
wykonanie
ciasto:

Przygotować formę o wymiarach około 20x30 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Zagnieść ciasto z podanych składników, a następnie podzielić je na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku, każdy przez 15 minut.

masa:

Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

Polewa czekoladowa :

Czekoladę roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

Wykończenie ciasta:

Na paterze ułożyć papier do pieczenia, a na nim pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować ½ masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połową masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!

15 komentarzy:

Kamila pisze...

Najlepszego dla Ciebie! A cisto rewelacja, warte grzechu!

Szana pisze...

uwielbiam to ciasto, a tak dawno nie jadłam! :) musze nadrobić!

Dysiak pisze...

Uwielbiam stefankę. Jak ja pierwszy raz jadłam zastanawiałam się czemu takie pyszne ciastko ma takie pospolite męskie imię. Ale sama się nigdy nie pokusiłam o pieczenie. Dzięki za przepis.

Wiewióra pisze...

jedno z ukochanych moich ciast :)
a za uwagę do do tagowania dziękuję, sama nie wiem czemu tak zrobiła, poprawione już zostało :)

Luka Li pisze...

Wygląda kusząco:)

majka pisze...

Ktore to juz urodzinki? 18-ste? :))) Wszystkiego najlepszego Kochana :) Spelnienia marzen i duuuzo szczescia :) Oczywiscie ciastem sie czestuje. Wyglada wspaniale.

Sciskam Cie mocno :)

Aneta Wojciechowska pisze...

jakie śliczne Ci wyszło! moja stefanka była jaśniejsza, to pewnie wina deficytu miodu. Ale ciasto jest baardzo smaczne :)

Majana pisze...

Wiesz, że jej nigdy nie robiłam i nawet nie jadłam?
Myslę o tym cieście od jakiegoś czasu, muszę w końcu upiec:)
A u Ciebie wygląda tak pysznie!
Pozdrawiam:)

pieczarka mySia pisze...

Wspaniałe ciacho, Kochana :)

Aga pisze...

Wygląda przepysznie!

Maggie pisze...

Uwierzysz, ze jeszcze nigdy nie jadlam stefanki? Wyglada kuszaco!
Wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)

Chenia pisze...

Dziękuję za przepis, może w końcu zrobię...

bastamb pisze...

Kiedyś piekłam stefanki, dobrze, że mi przypomniałaś....pozdrawiam cieplutko....

Ola pisze...

noo stefanki robi się na święta rodzinne ;) też mi się z tym kojarzy

Magiczne atelier pisze...

Stefanka wygląda przepysznie i pewno równe pysznie smakuje :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin