Ciasta ze śliwkami lubię chyba w
każdej postaci, zresztą u mnie wszyscy lubią. Śliwki to jedne z
wdzięczniejszych owoców w ciastach, chyba wolę je nawet od jabłek.
Postawiłam w tym przepisie na prostotę
i klasykę, więc proponuję Wam pyszne ciasto na idealnym kruchym
cieście, ze śliwkami i przepyszną bezową pianką, która dopełnia
całości.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z
książki „Jajka” Michela Roux i jest bezbłędne, używam je
nawet do wypieków wytrawnych, wtedy po prostu pomijam cukier, albo
dodaję tylko 1 łyżeczkę.
Warto znać dobry przepis na kruche
ciasto, po z taką podstawą można już szaleć do woli z całą
resztą.
Dzisiejsze ciasto było hitem u mnie,
więc i Wam gorąco polecam.
Ze zdjęciami nie udało mi się za
bardzo poszaleć, ponieważ udało mi się ocalić tylko jeden
kawałek, a i na niego czyhali za obiektywem.
Kruche ciasto
składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 40ml zimnej wody
wykonanie:
Na blacie lub w dużej misce usypać
kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło,
jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy
palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie składniki
nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko
ziarniste w dotyku. Dodać 40 ml zimnej wody, wymieszać palcami z
ciastem.
Zagnieść ciasto dłonią, żeby było
całkiem gładkie, należy pamiętać, że im krócej się wyrabia to
ciasto tym lepiej. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
dodatkowo:
- 1kg śliwek , umytych przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 2 łyżki brązowego cukru (może być zwykły) do posypania owoców
- 3 białka
- ½ szklanki cukru pudru
wykonanie:
Formę o wymiarach około 30cm na 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie porcję kruchego ciasta wyjąć z
lodówki i wyłożyć nim blaszkę, używając tylko dłoni.
Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki
skórką na dół, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 25 minut. W tym czasie
ubić białka ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier,
aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Gdy ciasto w piekarniku spędzi już 25
minut należy ją wyjąć i wylać na śliwki ubitą pianę.
Ponownie ciasto wstawić do piekarnika
i piec przez kolejne 10 minut.
Smacznego!!
21 komentarzy:
Madziu zaczarowałaś mnie tym przepisem, chętnie go przetestuję;)
ślinka pociekła, mniam!
ale fajne, cieniutkie, pyszne ciacho!!!
Pyszności prezentujesz :)
Pyszności :) Robię podobnie, ale nie z kruchego ciasta :)
A ja dzisiaj zrobiłam pierwszy w życiu sernik na zimno! Pierwszy a zimno, ale drugi sernik ogólnie w zyciu :-) I byłam z siebie taka dumna, dopóki nie zobaczylam Twojego ciasta :-) I to na ciepło :-P
Już śnieg za oknem, a tu ciacho ze śliwkami...Wygląda przepysznie.
Cista ze śliwkami należą do moich ulubionych. Też wolę je od tych z jabłkami.
Ciągle nie lubię zagniatać ciast... Mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni!
A wiesz, że wg kuchni polskiej ciasto kruche to ciasto z dodatkiem ugotowanego żółtka? Z surowym to półkruche.
Niestety to z ugotowanym jest dla mnie nieosiągalne jeśli chodzi o zagniatanie! ;) Jednak jest przepyszne :)
Ciasta ze śliwkami, tak jak z jabłkami, są moimi ulubionymi! Pysznie wygląda! szczególnie ta pianka :)
poproszę kawałek:D wygląda super:D
Ja też bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Twoje podoba mi się bardzo. Szkoda, że śliwek nie mam.
ach te śliwki <3 prezentuje się super :)
Pyszne
robiłam kiedyś podobne ale typową okrągłą tartę ;) śliwki w tym roku są wyjątkowo niesmaczne i mało słodkie... nie wiem czemu zawsze na takie trafiałam ;/
też ostatnio robiłam takie ciasto wyszło bardzo podobne :)
http://ellaepw.blogspot.com/2012/10/ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html
sliwki, beza i kruche ciasto to polaczenie bardzo przeze mnie lubiane:)
Cudowne!
Bezowa pianka mnie rozbroiła.
Częstuję się i już!
Ja tez bardzo lubie ciasta ze sliwkami, zwlaszcza te kruche. Z taka bezowa kolderka musi smakowac oblednie!
ciasto mi się podoba, ale bezową piankę chyba bym pominęła, nie że mi tu nie pasuje, ale mam awersję do ubijania białek ;)
Mhmh.. w sam raz coś dla mnie.. i ta śliweczka ;-)))
www.przysmakiewy.pl
To, że nie udało Ci się poszaleć ze zdjęciami jest dowodem na to, jak pyszne było ciasto :)
Wygląda cudownie :)
Prześlij komentarz