sobota, 27 października 2012

Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką


Ciasta ze śliwkami lubię chyba w każdej postaci, zresztą u mnie wszyscy lubią. Śliwki to jedne z wdzięczniejszych owoców w ciastach, chyba wolę je nawet od jabłek.
Postawiłam w tym przepisie na prostotę i klasykę, więc proponuję Wam pyszne ciasto na idealnym kruchym cieście, ze śliwkami i przepyszną bezową pianką, która dopełnia całości.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki „Jajka” Michela Roux i jest bezbłędne, używam je nawet do wypieków wytrawnych, wtedy po prostu pomijam cukier, albo dodaję tylko 1 łyżeczkę.
Warto znać dobry przepis na kruche ciasto, po z taką podstawą można już szaleć do woli z całą resztą.
Dzisiejsze ciasto było hitem u mnie, więc i Wam gorąco polecam.
Ze zdjęciami nie udało mi się za bardzo poszaleć, ponieważ udało mi się ocalić tylko jeden kawałek, a i na niego czyhali za obiektywem.


Kruche ciasto

składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 40ml zimnej wody


wykonanie:

Na blacie lub w dużej misce usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodać 40 ml zimnej wody, wymieszać palcami z ciastem.
Zagnieść ciasto dłonią, żeby było całkiem gładkie, należy pamiętać, że im krócej się wyrabia to ciasto tym lepiej. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

dodatkowo:

  • 1kg śliwek , umytych przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 2 łyżki brązowego cukru (może być zwykły) do posypania owoców
  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru pudru


wykonanie:

Formę o wymiarach około 30cm na 26 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie porcję kruchego ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim blaszkę, używając tylko dłoni.
Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki skórką na dół, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 25 minut. W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Gdy ciasto w piekarniku spędzi już 25 minut należy ją wyjąć i wylać na śliwki ubitą pianę.
Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 10 minut.

Smacznego!!

21 komentarzy:

Nemi pisze...

Madziu zaczarowałaś mnie tym przepisem, chętnie go przetestuję;)

MrsOccluency pisze...

ślinka pociekła, mniam!

Wiewióra pisze...

ale fajne, cieniutkie, pyszne ciacho!!!

Olka pisze...

Pyszności prezentujesz :)

Chenia pisze...

Pyszności :) Robię podobnie, ale nie z kruchego ciasta :)

burana25 pisze...

A ja dzisiaj zrobiłam pierwszy w życiu sernik na zimno! Pierwszy a zimno, ale drugi sernik ogólnie w zyciu :-) I byłam z siebie taka dumna, dopóki nie zobaczylam Twojego ciasta :-) I to na ciepło :-P

Droczilka pisze...

Już śnieg za oknem, a tu ciacho ze śliwkami...Wygląda przepysznie.

alucha pisze...

Cista ze śliwkami należą do moich ulubionych. Też wolę je od tych z jabłkami.
Ciągle nie lubię zagniatać ciast... Mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni!
A wiesz, że wg kuchni polskiej ciasto kruche to ciasto z dodatkiem ugotowanego żółtka? Z surowym to półkruche.
Niestety to z ugotowanym jest dla mnie nieosiągalne jeśli chodzi o zagniatanie! ;) Jednak jest przepyszne :)

Unknown pisze...

Ciasta ze śliwkami, tak jak z jabłkami, są moimi ulubionymi! Pysznie wygląda! szczególnie ta pianka :)

Paulina pisze...

poproszę kawałek:D wygląda super:D

Kasia Fiołek pisze...

Ja też bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Twoje podoba mi się bardzo. Szkoda, że śliwek nie mam.

Zuza pisze...

ach te śliwki <3 prezentuje się super :)

mariola pisze...

Pyszne

Ola pisze...

robiłam kiedyś podobne ale typową okrągłą tartę ;) śliwki w tym roku są wyjątkowo niesmaczne i mało słodkie... nie wiem czemu zawsze na takie trafiałam ;/

ellae pisze...

też ostatnio robiłam takie ciasto wyszło bardzo podobne :)
http://ellaepw.blogspot.com/2012/10/ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html

aga pisze...

sliwki, beza i kruche ciasto to polaczenie bardzo przeze mnie lubiane:)

Amber pisze...

Cudowne!
Bezowa pianka mnie rozbroiła.
Częstuję się i już!

Maggie pisze...

Ja tez bardzo lubie ciasta ze sliwkami, zwlaszcza te kruche. Z taka bezowa kolderka musi smakowac oblednie!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ciasto mi się podoba, ale bezową piankę chyba bym pominęła, nie że mi tu nie pasuje, ale mam awersję do ubijania białek ;)

Biedr_ona pisze...

Mhmh.. w sam raz coś dla mnie.. i ta śliweczka ;-)))


www.przysmakiewy.pl

gin pisze...

To, że nie udało Ci się poszaleć ze zdjęciami jest dowodem na to, jak pyszne było ciasto :)
Wygląda cudownie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin