W październiku było nam dane
grillować w piękne słoneczne dni, ale bywały już wieczory gdzie
pocieszaliśmy się gorącym kakao i naszymi ulubionymi drożdżowymi
wypiekami.
Dzisiaj przedstawiam Wam drożdżówki
z dżemem jagodowym, ale jest to bardzo uniwersalny przepis, bułeczki
możecie zrobić z jakimkolwiek dżemem, świeżymi owocami lub
serem, a jak Wam się będzie chciało możecie jeszcze zrobić
kruszonkę. Jednak w wersji minimalistycznej, czyli posypane cukrem
pudrem smakowały mojemu 5-latkowi najbardziej. Więc szalejcie,
kombinujcie i niech Wam wychodzą piękne bułki, bo jesienną porą
nie ma nic lepszego.
składniki:
ciasto drożdżowe:
- 30g drożdży świeżych
- ¾ szklanki letniego mleka
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
dodatkowo:
- dżem jagodowy
- cukier puder
wykonanie:
W wysokim naczyniu rozpuścić drożdże
w letnim mleku, z 1 łyżką cukru i odrobiną mąki.
Przykryć ściereczka i odstawić do
momentu, aż drożdże 'ruszą'.
Do miski przesiać mąkę, dodać
szczyptę soli, żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy,
roztopione masło i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać przez około 10
minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce wolne od
przeciągów, ja minimalnie nagrzewam piekarnik i tam wstawiam ciasto
do wyrośnięcia (oczywiście w tym czasie piekarnik jest już
wyłączony).
Ciasto wyrasta około 45-60 minut, musi
podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, należy urywać
po kawałku ciasta i formować z niego kule, które układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można robić w nich
wgłębienia, żeby później mieć idealne miejsce na dodanie dżemu,
albo robić okrągłe bułeczki, które dżemem można posmarować w
środku.
Bułeczki przykrywamy i zostawiamy do
kolejnego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładać do pieca
nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut.
Dżemu można nałożyć w czasie
pieczenia, ale bardzo możliwe że spora część wyleje się z
zagłębień, dlatego ja robię to później.
Po wyjęciu i przestudzeniu nałożyć
dżemu i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
16 komentarzy:
fajny jesienny deser:) albo podwieczorek:)
Dzisiaj zdecydowanie przydałby się takie słodkie wypieki:)
mega apetyczne.
mmmm cudowne!!! porywam kilka :)
poproszę jedną na jutro na uczelnię :)
Pyszniutkie drożdżówki Madziu :)
Bułeczki z dżemem to świetny pomysł, nigdy nie piekę i jak myślę o bułkach to zaraz z owocami albo serem, a tu dżem - takie to proste i pyszne!
Słodko to wygląda - ale jak mam robić drożdżowe ciasto - to mnie odrzuca :) i wybieram muffinki, albo jogurtowe :)
Z takimi bułeczkami jesień nie straszna :-D
Pyszne śniadanko. Dziś jadłam z serem:)
Właśnie na jakieś drożdżóweczki mam ochotę :) może zrobię podobne, tylko że ze śliweczkami :)
Podbiły moje serce! Cudowne!
Pozdrawiam Cię:)
smakowicie wyglądają!
Cudowne drożdżówki! Tym bardziej podobają się mi takiej wielbicielce jagód i ciasta drożdżowego. Totalnie trafione w moje gusta!:-)
Niestety w tym roku nie postarałam się o dżem jagodowy, więc wypełnię bułeczki powidłami ;-D
www.przysmakiewy.pl
lubię<3
Prześlij komentarz