Zapowiadałam się już z tym gulaszem
jakiś czas temu na facebook-u i czas najwyższy obietnice spełnić.
Od razu napiszę, że to nie jest jakiś
nowatorski przepis, pewnie wielu z Was podobny gulasz często serwuje
swojej rodzinie, jednak dodatek wędzonej papryki i mieszanki
przypraw Cajun bardzo wzbogaca smak tego dania, dodaje mu głębi.
Smakowało nam tak bardzo, że talerzyki wracały czyściutkie do
kuchni, wytarta została każda kropla sosu.
Jestem bardzo zadowolona z tego
przepisu i bardzo Wam go polecam, zachęcam też do dokonywania zmian
w przyprawach w ramach swoich smaków.
Czasu na przygotowanie nie potrzeba
dużo, najwięcej czasu zajmuje gotowanie, ale to już odbywa się z
naszym minimalnym udziałem.
Ilości wystarczą dla 3-4 osób.
składniki:
- 700-800g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 marchewki
- 1cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Przyprawy Cajun
- ½ łyżeczki papryki wędzonej (może być odrobina więcej)
- cebula dymka
- olej
wykonanie:
Mięso opłukać, a następnie osuszyć
papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać
przyprawą cajun i papryką wędzoną i porządnie wetrzeć w mięso
(można zostawić na kilak godzin w lodówce do zamarynowania, ale
jak nam się spieszy można od razu wykorzystać).
Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, a
następnie wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony. Gdy mięso
już się zrumieni dodać poszatkowaną cebulę i pokrojony w cienkie
plasterki czosnek i starty imbir. Cały czas mieszając pozwolić się
warzywom lekko zarumienić. Gdy już to mamy gotowe dorzucamy
pokrojone w cienkie paski wszystkie papryki i marchewkę pokrojoną w
słupki.
Chwile podsmażyć, a następnie zalać
1 szklanką rosołu lub wody, przykryć pokrywką i gotować na małym
ogniu nawet 2 godziny. Co jakiś czas należy do mięsa zajrzeć,
zamieszać i ewentualnie dodać wody/rosołu jeśli nam wyparował.
Gotować tak długo aż mięso będzie
się rozpływać w ustach.
Podawać posypane cebulką dymką w
towarzystwie ryżu lub kaszy.
Smacznego!!
11 komentarzy:
Fantastyczne! Chętnie skorzystam z przepisu!
Muszę wypróbować Twoją wersję w takim razie,tym bardziej, że przyprawa cajun jest genialna.
Magda! Pyszna propozycja! I z taką przyprawą musi smakować wspaniale:)
Pozdrowienia!
lubię takie konkretne posiłki, ciekawe jak smakuje ten pieprz!
życie & podróże
gotowanie
fajny przepis :)
Przyprawę koniecznie musze sobie przyrządzić :) A potem przyjdzie kolej na ten rewelacyjnie wyglądający gulasz :)
Rewelacyjnie smaczne zdjęcia! :)
ale narobilas mi smaku:)
Piękne słoneczne zdjęcia i gulasz za który dałabym się pokroić :)
Nie ma co, sama fotografia zachęca ;-)
www.przysmakiewy.pl
Przyznam, że wędzonej papryki jeszcze nie próbowała, ale brzmi naprawdę kusząco! A gulasz palce lizać! :)
Prześlij komentarz