poniedziałek, 16 lipca 2012

Gulasz wieprzowy z warzywami w przyprawie Cajun i papryce wędzonej


Zapowiadałam się już z tym gulaszem jakiś czas temu na facebook-u i czas najwyższy obietnice spełnić.
Od razu napiszę, że to nie jest jakiś nowatorski przepis, pewnie wielu z Was podobny gulasz często serwuje swojej rodzinie, jednak dodatek wędzonej papryki i mieszanki przypraw Cajun bardzo wzbogaca smak tego dania, dodaje mu głębi. Smakowało nam tak bardzo, że talerzyki wracały czyściutkie do kuchni, wytarta została każda kropla sosu.
Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i bardzo Wam go polecam, zachęcam też do dokonywania zmian w przyprawach w ramach swoich smaków.
Czasu na przygotowanie nie potrzeba dużo, najwięcej czasu zajmuje gotowanie, ale to już odbywa się z naszym minimalnym udziałem.
Ilości wystarczą dla 3-4 osób.


składniki:

  • 700-800g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 1cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Przyprawy Cajun
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (może być odrobina więcej)
  • cebula dymka
  • olej


wykonanie:

Mięso opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą cajun i papryką wędzoną i porządnie wetrzeć w mięso (można zostawić na kilak godzin w lodówce do zamarynowania, ale jak nam się spieszy można od razu wykorzystać).
Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, a następnie wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony. Gdy mięso już się zrumieni dodać poszatkowaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i starty imbir. Cały czas mieszając pozwolić się warzywom lekko zarumienić. Gdy już to mamy gotowe dorzucamy pokrojone w cienkie paski wszystkie papryki i marchewkę pokrojoną w słupki.
Chwile podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką rosołu lub wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu nawet 2 godziny. Co jakiś czas należy do mięsa zajrzeć, zamieszać i ewentualnie dodać wody/rosołu jeśli nam wyparował.
Gotować tak długo aż mięso będzie się rozpływać w ustach.
Podawać posypane cebulką dymką w towarzystwie ryżu lub kaszy.

Smacznego!!

11 komentarzy:

Kamila pisze...

Fantastyczne! Chętnie skorzystam z przepisu!

kabamaiga pisze...

Muszę wypróbować Twoją wersję w takim razie,tym bardziej, że przyprawa cajun jest genialna.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Magda! Pyszna propozycja! I z taką przyprawą musi smakować wspaniale:)
Pozdrowienia!

Ola pisze...

lubię takie konkretne posiłki, ciekawe jak smakuje ten pieprz!

życie & podróże
gotowanie

Chenia pisze...

fajny przepis :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Przyprawę koniecznie musze sobie przyrządzić :) A potem przyjdzie kolej na ten rewelacyjnie wyglądający gulasz :)

Majana pisze...

Rewelacyjnie smaczne zdjęcia! :)

aga pisze...

ale narobilas mi smaku:)

Wiewióra pisze...

Piękne słoneczne zdjęcia i gulasz za który dałabym się pokroić :)

Biedr_ona pisze...

Nie ma co, sama fotografia zachęca ;-)



www.przysmakiewy.pl

Smaczny Kąsek pisze...

Przyznam, że wędzonej papryki jeszcze nie próbowała, ale brzmi naprawdę kusząco! A gulasz palce lizać! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin