wtorek, 26 czerwca 2012

Jagodzianki przepyszne


Wydawać by się mogło, że wyjątkowo pyszne jedzenie powinno mieć nazwy długie, skomplikowane. Jakże inaczej jest w tym wypadku, po prostu jagodzianki, nazwa prosta i wszystko mówiąca, ale jeśli jedliście te pyszne drożdżówki, to już zawsze będzie Wam się ta nazwa kojarzyć z czymś cudownym. Jagodzianki oczywiście muszą być z jagodami, chociaż w przeróżnych miejscach widziałam już jagodzianki z każdym innym owocem :) np. z jabłkami.
Nazbierane osobiście jagody smakują jeszcze lepiej, ale nie będę naciskać :) te z targu też będą znakomite.
Przepis zobaczyłam na blogu Matki Wariatki i od razu wiedziałam, że muszę zrobić.
Wyszły cudowne, w całym domu pachniało drożdżami, każdy domownik miał na zębach ślady jagód i zadowoloną minę, więc i Wam gorąco polecam upieczenie tych jagodzianek.
Wyjątkowo przyjemne ciasto do formowania, same plusy, więc do dzieła.
Zrobiłam z większej ilości niż w oryginale, podaję tak jak robiłam. Wyszło około 20 sztuk.

składniki:

  • 750g mąki pszennej (może odrobina więcej, jeśli ciasto będzie się kleiło)
  • ¾ szklanki cukru
  • 75g świeżych drożdży
  • 1i1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania bułek


nadzienie:

  • 300g jagód
  • 3-4 łyżeczki cukru (zależy jak słodkie są owoce)
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej


wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do dużej miski, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka minut, aż drożdże „zaczną pracować”.

Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży, ubite jajka, miękkie masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta. W razie potrzeby dodać mąki, nie należy przesadzić bo ciasto wyjdzie twarde. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów do podwojenia objętości (u mnie to około godziny).

W tym czasie przygotować nadzienie: jagody dokładnie umyć, osączyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić.

Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, wyrobić ponownie i podzielić na bułeczki, u mnie wyszło około 20sztuk. Formować kulki, które należy spłaszczyć i do każdej na środek wyłożyć 2-3 łyżeczki jagód, następnie szczelnie sklepić bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C.
Wyrośnięte bułeczki przed włożeniem do piekarnika należy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!!


36 komentarzy:

Aga pisze...

Ależ piękne! O tak, nazwa krótka a zawsze gdy usłyszę jagodzianka myślę o czymś przepysznym:)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Ja powiem tylko, że ślinka mi leci! :)

pracownia garderoba pisze...

Och, Magdeczko... moja Babcia robiła takie pyszne jagodzianki...!
Zrobię, oczywiście! Jak mogłabym nie...?
Ciesz się, że przez sieć nie można częstować, bo ogonek chętnych stałby tu jak nic! A ja w nim pierwsza!
No cóż, sama muszę zrobić! Ale lubię jak się potem paszce wszystkim w domu cieszą!
Buziaki!

Anonimowy pisze...

Wyglądają przepysznie! Zachęciłaś mnie do zrobienia ich :) Zapisuję przepis!

Pati pisze...

Wyglądają przepysznie! Smak mojego dzieciństwa i wakacji nad morzem :)

Pozdrawiam ♥ Pati

SMAKOWE KUBKI pisze...

Znowu mi ktoś przypomniał o super bułeczkach - jagodziankach, dzięki. Te wyglądają przepysznie.

Jo pisze...

smaki dzieciństwa :)

Anonimowy pisze...

ja pamiętam jagodzianki z dzieciństwa :)
to pychota była :)




zmieniłam adres bloga , z miedzy cisza a ciszą na :

http://mondocane-j.blogspot.com

Dysiak pisze...

Wyglądaja wspaniale! Lepiej niz te kupne. Całuski słodkie jak jagodzianki ślę.

Kaś pisze...

pysznie wyglądają!

Chenia pisze...

Na pewno spróbuję :) Widziałam dzisiaj ładne jagody na targu...

Maggie pisze...

A ja mysle, ze w prostocie sila! Jagodzianki wygladaja bosko.

judik pisze...

Kocham jagodzianki nad życie! Pycha Ci wyszły-mniam!:)

agattekh pisze...

Uwielbiam jagodzianki, wyglądają pysznie :-)

Anonimowy pisze...

bardzo się cieszę, że smakowały :)
matka_Wariatka

Majana pisze...

Kocham jagodzianki! Tylko jeszcze jagód nie kupowałam w tym roku,ale kupię:)
Pozdrowionka:)

Magda pisze...

Zdecydowanie zachęciłaś mnie do moich pierwszych jagodzianek! Przepis zapisuję w ulubionych i jak się wszystko uda, to opublikuję u siebie!:D

White Tablecloth pisze...

Zawsze kupuje w Kazimierzu Dolnym i są pyszne, Twoje wyglądają bosko !

Angelika Szostak pisze...

Chętnie bym sieętaką poczęstowała.;)

Nemi pisze...

Aż ślinka cieknie!

Karmel-itka pisze...

idealne! pod każdym względem.

Kamila pisze...

Przepyszne, ja też nam dziś w planach jagodzianki :)

Amber pisze...

Są cudowne!
Muszą smakować cudownie!

Barbara Bastamb pisze...

O tak! Smacznego! Zrobię sobie na niedzielę....pozdrawiam....

Unknown pisze...

mniam, marzą mi się domowe jagodzianki :)

Ola pisze...

jagodzianki kojarzą mi się z wypadami na plażę ;) one i paluchy to podstawa plażowych przekąsek w Ustce

skoraq cooks pisze...

Wyglądają obłędnie te Twoje jagodzianki. a ja taka głodna jestem....

Eff pisze...

Jagodziaaanki oootaczaaają mnieeee ;) na blogach widzę jagodowe szaleństwo. Pysznie wyglądają, a skoro piszesz, że ciasto łatwe do formowania, to może i ja spróbuję :).
Pozdrawiam serdecznie!

Paulina pisze...

jak dużo jagód:) uwielbiam takie:D

Asia-majstruje pisze...

Jestem raczej beztalenciem jeśli chodzi o wypieku, więc tym bardziej te wypchane jagodami jagodzianki wyglądają smakowicie!!

Nina pisze...

Moja babcia robiła takie... właściwie dalej robi :) Są przepyszne :D

aga pisze...

takie buleczki to prawdziwy skarb jagodowy, mniam, mniam:)

Katarina79 pisze...

Wczoraj wypróbowałam i przepis jest rewelacyjny :) Nawet na drugi dzień jagodzianki są bardzo dobre :)

magda k. pisze...

Katarina79 - ogromnie się cieszę, że się udały i smakowały :) najbardziej lubię komentarze osób, które wypróbowały przepis :D

Agnieszka Rucińska pisze...

Widzę, że i u Ciebie zagościły!!!! wspaniały smak!Pozdrawiam serdecznie

Biedr_ona pisze...

W sam raz na śniadanie ;-)


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin