Na tą sałatkę czaiłam się już w
tamtym roku, ale jakoś się nie zeszło. Tym razem postanowiłam, że
muszę ją zrobić, chociaż miałam obawy co do połączenia tych
składników.
Teraz gdy już jestem po konsumpcji,
mogę Wam szczerze przyznać, że mimo początkowych obaw, sałatka
wchodzi na stałe do mojego wakacyjnego repertuaru. Jest genialna,
składniki pasują do siebie, a nawet uzupełniają się. Słodycz
arbuza, kwaskowatość oliwek, chrupiąca cebulka i do tego łączący
wszystko ser feta. Nie pozostaje mi nic innego jak przekonywać Was,
żebyście się skusili, bo naprawdę warto. W weekend na grillu u
mnie powtórka dania :)
Chciałam jeszcze rzec, że jeśli nie
macie akurat czerwonej cebuli tylko zwykłą, a Wasze oliwki są
zielone nie czarne, a nawet brak Wam mięty, to i tak zróbcie, nadal
wychodzi genialnie – sprawdziłam.
Przepis Nigelli z książki 'Lato w
kuchni przez okrągły rok', zmieniłam ilości.
składniki:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 limonka
- ½ średniego, dojrzałego arbuza
- 200g sera feta
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 1-2 łyżki oliwy
- 50g drylowanych czarnych oliwek
- czarny pieprz
wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie
półplasterki, a następnie zalać sokiem z limonki, żeby cebula
zmieniła zabarwienie i straciła ostrość.
Arbuza obrać ze skóry i usunąć
pestki, a miąższ pokroić na kawałeczki. Fetę pokroić na kostkę
i razem z arbuzem włożyć do dużej miski. Dodać posiekaną
pietruszkę i mięte.
Na wierzch sałatki wyłożyć cebulę,
dodać oliwę i wymieszać wszystko delikatnie najlepiej rękami.
Na koniec posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Smacznego!!
24 komentarze:
Do odważnych (smakoszy) świat (kulinarnych rozkoszy) należy :D
Coraz więcej widzę na blogach sałatek z truskawkami, Twoja z arbuzem również wygląda przepysznie :)
Też zawsze mnie ciekawiła ta sałatka ale jako dziecko niezbyt przepadałam za arbuzem, więc też mam co do niej pewne obawy... Skoro tak bardzo polecasz faktycznie musi być warta spróbowania :)
Pyszna salateczka Madziu :) Tylko ta nieszczesna czewona cebula...chyba ja pomine :)) A ja spotkalam sie jeszcze z inna wersja arbuzowej salatki. Nie zdradze szczegolow bo niedlugo pojawi sie na moim blogu :))
Usciski.
Uwielbiam ją, dla mnie to już letnia klasyka!
Pozdrawiam Cię:)
świetny pomysł :) na pewno spróbuję!
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam...może być dobre !
Piękna. Naprawdę ciekawa i iście wakacyjna sałatka:)
Pozdrawiam serdecznie.
Śliczna!
Wspaniałe bogactwo składników i kolorów.
Pozdrowienia!
musi być mega intrygująca ;) i pyszna!!!
wygląda ciekawie pewnie też tak smakuje ;) jadłam kiedyś arbuza z fetą i natką pietruszki (może coś jeszcze było, ale nie pamiętam) ;D bałam się spróbować a okazała się przepyszna ;)
bardzo lubię to połączenie smaków
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Arbuz jest dobry do wszystkiego! <3
Soczysta ;-D
www.przysmakiewy.pl
Nie wpadłabym na takie połączenie, ale podoba mi się :)
Bardzo ciekawe połączenie, sałatka wygląda pysznie :-)
Bardzo ciekawe połączenie, sałatka wygląda pysznie :-)
Intrygujące połączenie smaków:)
Absolutnie uwielbiam to połączenie. Niektórzy ludzie ciągle zadają mi pytanie jak można to jeść, a to przecież pychotka :-)
nie wiem czy bym się odważyła spróbować:) ale jak tak zachwalasz to może:D
Podoba mi się taka sałatka! Ciekawe składniki i orzeźwienie na upalne dni ;)
klasyka i do tego take pieknei podana.
Ja jakoś nie szaleję na punkcie arbuzów... ale to połączenie składników jest tak intrygujące, że chyba się skuszę :)
Też się czaję :) Twoje foty przybliżają mnie do realizacji
Prześlij komentarz