Bardzo sobie cenię dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj właśnie taki Wam prezentuję.
Jeśli lubicie anchois i jego intensywny aromat to właśnie jest danie dla Was. Ja zachwyciłam się tymi smakami, z pewnością będę je jeszcze serwować u siebie nie raz.
Przepis znalazłam w starym numerze 'Kuchni', a jego autorką jest Tessa Capponi-Borawska, a dokładniej jej babcia.
Jeśli przed świętami czasu Wam brakuje, to zachęcam do skorzystania z tego przepis.
Ilości podane wystarczą dla 4-6 osób.
składniki:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kieliszek białego wina
- 4 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 10 filecików anchois
- 1 czubata łyżka mieszanych posiekanych ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego i szałwii, igiełki rozmarynu)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 400g spaghetti
wykonanie:
Przecier i wino zagotować w rondelku i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oliwie, dodać anchois, zioła i przecier z winem. Doprawić do smaku solą.
Podgrzać,nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie ugotować spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać od razu ze świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !!
10 komentarzy:
bardzo zachęcające!
Anchois maja taki cudownie wyrazisty smak...
Daaaawno już nie smakowałam anchois...
Makaronowe obiady zawsze do mnie przemawiają ;D Hm, ale jeszcze nie jadłam anchois. Jak smakuje? :-)
Świetny sposób na makaron. Zdecydowanie - do wypróbowania!
Takiego jeszcze nie jadłam-pycha:)
nie jadłam jeszcze takiego sosu.
bardzo intrygujący.
Aż mi zapachniało, bardzo lubię anchois... mniam :)
Wszystko tu lubię!
Idealny obiad.
mmmm...wspaniały makaron :)
Prześlij komentarz