piątek, 30 marca 2012

Spaghetti z sosem z anchois


Bardzo sobie cenię dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj właśnie taki Wam prezentuję.
Jeśli lubicie anchois i jego intensywny aromat to właśnie jest danie dla Was. Ja zachwyciłam się tymi smakami, z pewnością będę je jeszcze serwować u siebie nie raz.
Przepis znalazłam w starym numerze 'Kuchni', a jego autorką jest Tessa Capponi-Borawska, a dokładniej jej babcia.
Jeśli przed świętami czasu Wam brakuje, to zachęcam do skorzystania z tego przepis.
Ilości podane wystarczą dla 4-6 osób.





składniki:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kieliszek białego wina
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 filecików anchois
  • 1 czubata łyżka mieszanych posiekanych ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego i szałwii, igiełki rozmarynu)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400g spaghetti

wykonanie:

Przecier i wino zagotować w rondelku i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oliwie, dodać anchois, zioła i przecier z winem. Doprawić do smaku solą.
Podgrzać,nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie ugotować spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać od razu ze świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego !!

10 komentarzy:

wilczyca-Aga pisze...

bardzo zachęcające!

Maggie pisze...

Anchois maja taki cudownie wyrazisty smak...

Aurora pisze...

Daaaawno już nie smakowałam anchois...

Barbara pisze...

Makaronowe obiady zawsze do mnie przemawiają ;D Hm, ale jeszcze nie jadłam anchois. Jak smakuje? :-)

Magda Obada pisze...

Świetny sposób na makaron. Zdecydowanie - do wypróbowania!

judik pisze...

Takiego jeszcze nie jadłam-pycha:)

Karmel-itka. pisze...

nie jadłam jeszcze takiego sosu.
bardzo intrygujący.

Małgorzata pisze...

Aż mi zapachniało, bardzo lubię anchois... mniam :)

Amber pisze...

Wszystko tu lubię!
Idealny obiad.

oliwek pisze...

mmmm...wspaniały makaron :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin