poniedziałek, 27 lutego 2012

Filet zapiekany pod serowo-musztardową kołderką


Tak samo jak cudownie się nazywa, tak samo cudownie smakuje. Zdjęcia może nie do końca oddają zalety tego dania, ale robione były w trudnych warunkach i na głodnego :)
Filet można serem obłożyć bardziej lub mniej, my zastosowaliśmy wersję delikatnie odchudzoną, więc sera nie za dużo, a majonez wymieszany pół na pół z śmietaną. Jednak Wy sobie nie odmawiajcie :) Potrawa jest błyskawiczna w przygotowaniu, składniki raczej z tych które zawsze są w domu, a filet równie dobrze można zastąpić kawałkiem dobrej ryby.
Przepis znalazłam na blogu Przy kuchennym stole i gorąco Wam polecam.




składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 płaskie łyżki majonezu (można zmieszać ze śmietaną)
  • 3 płaskie łyżki musztardy Dijon
  • garść startego żółtego sera
  • tarta bułka
  • przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka itp.)

wykonanie:

Filety umyć, osuszyć na papierowy ręczniku i lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron ulubionymi przyprawami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Musztardę, majonez i ser wymieszać i rozsmarować na górze filetów, posypać bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C i piec przez około 25minut, do zarumienienia się góry.

Smacznego!!

27 komentarzy:

Agata pisze...

Wygląda smakowicie:)

degustatorka pisze...

Fajny ten kurczaczek.

degustatorka pisze...

Fajny ten kurczaczek.

Magda pisze...

Bardzo podoba mi się ta serowo - musztardowa kołderka. Mięso dzięki niej z pewnościa jest smaczne i soczyste!

alucha pisze...

Musztarda z serem i majonezem? No proszę :). Brzmi bardzo kusząco :)

shinju pisze...

Fajna ta musztardowa kołderka :) Myślę, że ten zestaw by mi posmakował.

kuchennefascynacje pisze...

Brzmi świetnie z chęcią wypróbuję ten przepis :)

Anka Wrocławianka pisze...

Mnie przekonuje ten przepis:-)

CzekoLady pisze...

Lubię takie nietradycyjne, dla mojej rodziny, połączenia:)

Nemi pisze...

W szybki sposób można przygotować niebanalne danie:)

Majana pisze...

O mniam, jak fajnie wygląda ten kurczaczek. Musztardowo - pysznie!:)

Amber pisze...

Pyszny widok!
Domyślam się,że kurczak jest soczysty i ta panierka dodaje mu smaku.

Ola pisze...

Jak zawsze świetna propozycja :) lubię odwiedzać Twoje bloga

babcia marynia pisze...

Wygląda świetnie i jakie proste wykonanie. Madziu jesteś mistrzynią w serwowaniu takich pomysłów. Do wykonania na najbliższy obiadowy posiłek. Mój M będzie zachwycony. Całuski

zauberi pisze...

wygląda smakowicie :), podoba mi się taki kurczak

kachna pisze...

muszę spróbować :)))

Maggie pisze...

A mnie sie wlasnie taka odchudzona wersja podoba - cos mi sie zdaje, ze bede musiala zrobic. Bardzo lubie dodatek musztardy w daniach.

burczymiwbrzuchu pisze...

Ta pierzynka do mnie zdecydowanie przemawia, taki obiad musi być boski :)

zjedz_mnie pisze...

Fajna wersja, godna by ją skopiować we własnej kuchni, znaczy piekarniku ;]

bazgrająca pisze...

ż wygląda... aż ślinka cieknie

Kuchareczka pisze...

Serowo-musztardowej kombinacji jeszcze nie znałam, jakoś nigdy nie zapiekałam z użyciem musztardy, a bardzo apetycznie wygląda. Myślisz, że mogłabym tak zapiec warzywa, np. kalafior?

magda k. pisze...

Kuchareczko - o tak myślę, że np. z kalafiorem będzie smakować świetnie :)

Kasia pisze...

Wszystko z dodatkiem musztardy wezmę bez próbowania! ;) Fantastyczny przepis! ;)Pozdrowienia! ;)

Biedr_ona pisze...

Pod taką kołderką sama bym się ukryła ;-D


www.przysmakiewy.pl

bazgrająca pisze...

no coż... pozostaje mi spróbować to zrobić... bo zaraz zjem Twoje zdjęcia :D

Anonimowy pisze...

Przed chwilą zjedliśmy, było pysznie :) a przygotowanie szybkie i proste :)

magda k. pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowało :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin