Gdy tylko na blogu Z miłości do jedzenia, trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Długo się nie zastanawiając, dokupiłam brakujących składników i już po paru chwilach karkówka w kapuście siedziała w piecu.
Muszę z przyjemnością przyznać, że jest to danie z serii „do powtórzenia” i to nie raz.
Za jednym podejściem macie pyszne, miękkie i soczyste mięso, a na dodatek przepyszną kapustę, która uwiodła nasze podniebienia. Danie jest bardzo proste, ale również bardzo oryginalne.
Podawałam z tłuczonymi ziemniakami, ale już nam się marzy powtórka tym razem może z Ziemniakami hasselback. Bardzo Wam polecam, pozdrawiam gorąco i dziękuję za wszystkie miłe słowa, które od Was otrzymuję :)
składniki:
- 4 plastry karkówki (ok. 3cm)
- 600g kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 1 cebula
- ½ łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
wykonanie:
Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek obsmażamy na gorącym oleju, z każdej strony po około 1 minucie.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukać wodą i odsączyć, a jeśli jest taka pyszna jak moja tylko posiekać nożem. Dorzucić potartą marchewkę, oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodać oliwę, cukier i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dokładnie całość wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wlać resztę tłuszczu po obsmażaniu karkówki, na to ułożyć dwa plastry mięsa, a na nie połowę kapusty. Na to kolejne dwa plastry karkówki i całość pokryć resztą kapusty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150'C przez około godzinę, ja piekłam pod folią aluminiową.
Smacznego !!
27 komentarzy:
Ja na pewno zrobię, może już w sobotę:)
O tak ! To musiało być pyszne:) Ja w taki sposób robię żeberka, teraz dojdzie karkówka :)
oo a ja wczoraj robiłam golonkę w kapuście :)) karkówkę i żeberka tez takie lubię :) pozdrawiam
Chyba ciężko strawne, ale ... jakie pyszne! :D
Na zimne, jesienne dni taka karkóweczka musi być fantastyczna :)
Madziu ja karkówki nie robiłam, ale wyobrażam sobie jak to smakuje.Ja robiłam pałeczki(nóżki kurczaka)owijałam plastrami boczku.
Na spód kładłam również boczek i na wierzchnią warstwę kapusty też. Pałeczek już nie podpiekałam wcześniej tylko szwaksowałam w przyprawach.
No ale teraz pora na karkóweczkę.Całuski
jadłam kiedyś coś podobnego, bardzo nam smakowało
Wygląda wspaniale!! :) Cieszę się, że smakowało :))
Tradycyjnie i pysznie. Wieki nie jadłam karkówki. ;)
Uwielbiam kapustę, więc od czasu do czasu uwielbiam takie ciężkie, sycące dania, szczególnie zimą!
Jak ja lubię coś takiego. Pyszne też z wołowiną i z drobiem... i praktycznie zero pracy przy tym :)
Nie ma to jak kawałek dobrego mięska:-) Pyszny obiadek:-)
Kupuję Twój przepis na gładko :-)
Przy okazji pozdrów proszę swoją Mamę, której jak piszesz, podobała się Moja Kawiarenka :-)
O kurcze blade jaka karkówka!!! Mniam!
Smaku narobiłaś, ale się zrobiłam głodna,,,,pozdrawiam,,,,
Nooo, mamy do czynienia z solidnym pysznym i domowym jedzeniem. Ale obłędnie pachnie:-).
Świetny pomysł z tą kapuchą :). A ja mam dziś kapustę kiszoną (super kwaśna!) jako surówka do rybki - mniam :)
Miłego weekendu/
takie danie to musi fajnie smakowac, z checia wyprobuje:)
Jak nic dla moich chłopaków.
mmm.. też bym taki obiadek zjadła :) Wygląda przepysznie!
ja robię bez marchewki... tzn. robiłam. spróbuję z marchewką :)
hehe
i okazało się, że masz tu przepisy nawet dla mnie :D
Oj, mój facet byłby zachwycony :) Chyba kiedyś uraczę go takim obiadkiem ;)
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa,a szczególnie na pomysły na to co innego można upiec pod pierzyną z kapusty :) wypróbuję z pewnością :)
Gorąco Was pozdrawiam :)
Wspaniały pomysł! Godny wypróbowania!
www.przysmakiewy.pl
O, mam coś dla mojej połowki :)
Wszystkie komentarze dotyczą zachwytu przed.
Brak po ...
I to chyba z powodu braku soli...
W składnikach jest, a potem cisza...
Czyżby kolejna ofiara histerii solowej ...?
Jutro robię wg. tego przepisu, ale z pewną modyfikacją. Posolę mięso!
Pozdrawiam.
Marek
tak to wszystko wina braku soli :)
Prześlij komentarz