poniedziałek, 8 lutego 2010
Ziemniaki Hasselback
Myślałam, że ziemniaki przerobiłam już na wszystkie sposoby, ale okazuje się, że jednak nie.
Po przestudiowaniu książki Nigelli 'Lato w kuchni przez okrągły rok', nabrałam ochoty na ziemniaczki Hasselback i się nie zawiodłam, były świetnie.
Nazwa ziemniaczków wywodzi się od nazwy restauracji Hasselbacken, z Sztokholmu, gdzie wymyślono ten sposób przyrządzania ziemniaków.
Najważniejsze, żeby ostrożnie nacinać ziemniaczki, żeby nie przeciąć ich do końca. Najłatwiej robi się to kładąc ziemniaczki, na drewnianej łyżce, wtedy boki łyżki zabezpieczają, przed zbyt głębokim nacięciem.
Mojemu małemu bardzo smakowało, zresztą nie tylko jemu.
Polecam !!!
ok. 3 porcje
składniki:
9 średnich ziemniaków, po ok. 125g, albo 18 młodych ziemniaków po ok. 60g
25g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
wykonanie:
Jeśli użyjemy większych ziemniaków, to piekarnik rozgrzać do temperatury 210'C.
Dla młodych ziemniaków wystarczy 200'C.
Ziemniaki obrać i umyć (młode ziemniaczki można tylko umyć), po kolei wszystkie ziemniaczki umieszczać na drewnianej łyżce i nacinać co 3 mm.
Następnie brytfankę postawić na gazie, wrzucić do niej masło i wlać oliwę, podgrzewać tak długo, aż tłuszcz zacznie skwierczeć.
Włożyć ziemniaki na tłuszcz, najpierw pociętą stroną na dół, potem je przewrócić i z góry polać tłuszczem, chwilkę popiec.
Każdy ziemniak porządnie oprószyć solą i wstawić brytfankę do nagrzanego piekarnika.
Duże ziemniaki piec około 70 minut, młodym powinno wystarczyć 40 minut (sprawdzać czy miękkie w środku).
Przełożyć na ciepły talerz i podawać.
Smacznego !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Piękne Ci wyszły i nie dziwię się, że Małemu smakowały:)
Cudowne! Ale zapach w kuchni musiał być! :) Sama mam teraz wieeeeelką ochotę.
Ale to apetycznie wygląda?!?!?! Jutro jada po kartofle ;p
Uroczo wygladaja Twoje ziemniaczki Madziu :) Ja tez mam te ksiaze, tylko nie wiem czemu jeszcze nie wykorzystalam ani jednego przepisu... Musze sie zmobilizowac :))
Prześlij komentarz