sobota, 29 października 2011

Krwawe paluszki, czyli kiełbaski w cieście francuskim


Halloween nie obchodzę, jednak nie odmówię sobie w domu dyni z wyciętymi oczami lub okazji na przygotowanie i podanie jakiegoś strasznego dania. Przedstawiałam Wam już kilka pomysłów, która wymyśliłyśmy razem z siostrą, dziś czas na straszną przekąskę.
Pomysł banalnie prosty, jednak smaczny i co najważniejsze bardzo podobał się mojemu 4 latkowi.
Przepis na Parówki w cieście francuskim już u mnie znajdziecie, tutaj trzeba jedynie odrobinę inaczej uformować ciasto. Najważniejsze wybierzcie dobre parówki lub inne kiełbaski.
Przepis z książki „Przekąski na przyjęcia”, zakupionej kiedyś w lidlu.
Zapraszam !!




składniki:

  • 300g ciasta francuskiego
  • 8 kiełbasek
  • 1 żółtko do smarowania
  • ketchup
  • odrobina zielonej papryki lub ogórka

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C. Kiełbaski przeciąć na pół.
Ciasto rozłożyć na stolnicy i pociąć na 16 pasków.

Każdy pasek posmarować delikatnie wodą, kłaść na nich połówki kiełbasek. Każdą zawijać w ciasto tak, aby oba jej końce wystawały.

Tak zrolowane paluszki posmarować żółtkiem i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować czubki paluszków keczupem jako krew i ozdobić papryką jak pazurkami.

Strasznego smacznego !!

26 komentarzy:

Sabienne pisze...

Rety, od dawna chciałam je zrobić! Ale Twoje wyglądają dużo lepiej od tych moich 'planowanych':-). Ależ on pięknie krwiste, uuu, aaa, brrrr;-)

pieczarka mySia pisze...

Wygladaja super :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Świetna ta krwawa przekąska :) Kiełbaski wyglądają fantastycznie!

Pozdrawiam

Kalina pisze...

Moja ulubiona przekąska :-) Parówki w cieście francuskim :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Rewelacja! Lubię halloweenowe przekąski :)

rysz pisze...

mniam mniam, aż chce się jeść :D
a takich parówek daaaawno nie jadłam i trochę mi się już chyba zaczyna za nimi tęsknić :)

alucha pisze...

Fajne są takie parówy z piekarnika :).
Mój dziadek nacinał parówki wzdłuż, wkładał w środek kawałek żółtego sera i owijał boczkiem... Od lat, więc w ten sposób pieczemy parówki :). Są przepyszne!

Majana pisze...

hehe;D Świetne są!:)

Małgosia pisze...

Fajny pomysł, wyglądają świetnie :)

Barbara Bastamb pisze...

Jutro też mam w planie parówki w cieście ale na taki pomysł nie wpadłam ....fajnie to wygląda,zgapie..pozdrawiam....

Potrawy z ziemniaków pisze...

Dla alternatywy polecam spróbować kiełbaski w cieście naleśnikowym. Zesmażone naleśniki, nimi owinięta kiełbaska i lekko podpiekamy następnie.

Arvén pisze...

Dyni do wycięcia nie mam ale takie paluszki jeszcze zdążę zrobić :P Pycha!

MAMURDA pisze...

Świetny pomysł!!!
Muszę wypróbować z ciastem francuskim, bo robiłam z drożdżowym.
Ty zawsze masz fajne pomysły! Pozdrawiam:D

Amber pisze...

Wyglądają tak sugestywnie i...strasznie.Uuuuuuuuuuuuuuu!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

boskie! wyglądają obłędnie! są super!

Maggie pisze...

Strach sie bac!
Wesolego Halloween, mimo wszysko.

katarzyna_sar pisze...

Fajnie wyglądają, super!

feeriasmakow pisze...

Genialne. Cóż, za przerażające, zielone pazury...

Anonimowy pisze...

Klimatycznie i na bank smacznie. ;>

Aurora pisze...

Nic tylko je bezlitosnie pozrec :D

zjedz_mnie pisze...

Krwawo u Ciebie, ale jakże smacznie ;]

SMILE factory pisze...

świetne! :))) proste podane w zabawny sposób :)

mania179 pisze...

Super. Świetny pomysł:)

Russkaya pisze...

Upiorrrne :) oj, zjadłoby się :)

Mary pisze...

Poproszę 2 paluszki, to chyba mi wystarczy:)

Biedr_ona pisze...

JUż zdąrzyłam ten przepis dojrzeć w innym miejscu.. dlatego sama będę musiała się skusić na przygotowanie takiej przekąski ;-)


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin