poniedziałek, 3 października 2011
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku ze spaghetti z czosnkiem i zieloną pietruszką
Dzisiaj danie, które po części już u mnie gościło, za to jest tak dobre i tak fajne w przygotowaniu, że warte jest każdego przypomnienia.
Kotlety mielone pieczone nie na patelni, a w piekarniku, zostały hitem w mojej kuchni już jakiś czas temu, udało mi się zarazić pomysłem też kilku znajomych. Niby to nic takiego, ale zmieniony sposób pieczenia, oszczędza nam czas w kuchni i tłuszczu w kotletach.
Dzisiaj podaje je Wam w nietradycyjnym towarzystwie, bo zazwyczaj jemy je z ziemniakami i buraczkami, a dzisiaj ze spaghetti z pietruszką i czosnkiem. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne dodatki, to śmiało, nie ograniczajcie się.
składniki na kotlety:
0,5 kg dobrego mięsa mielonego
1 jajko
1 mała bułka
1 średnia cebula
sól i pieprz
mleko
bułka tarta
wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku, nadmiar wyciskamy w dłoniach. Cebulę poszatkować.
Do sporego naczynia wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dokładamy namoczoną bułkę i poszatkowaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz wszystko razem mieszamy, ja to robię rękami najszybciej i najlepiej.
Formujemy z mięsa kotlety, obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W każdym kotlecie robimy małe wgłębienie gdzie wkładamy odrobinę masła.
Nie potrzeba już innego tłuszczu do smażenia.
Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika, na 45-50 minut
Z podanych ilości wyszło 10 kotletów mielonych.
składniki na spaghetti:
100g makaronu spaghetti na osobę
czosnek wg uznania
zielona pietruszka wg uznania
oliwa
wykonanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dodać do niego wyciśnięte ząbki czosnku, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i skropić oliwą.
Wszystko dokładnie wymieszać, posypać parmezanem, a na górze ułożyć kotlety mielone.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
23 komentarze:
przymierzam się już od jakiegoś czasu do pieczonych kotletów, Twoje wyglądają pysznie:)
Najpyszniejsze kotleciki mielone na świecie!
Tak przyrządza je moja Koleżanka.
Ja wolę ze spaghetti.
Miłego popołudnia Magdo.
Madziu! Ja się chyba dziś wproszę do Ciebie na obiad :)))
hihihi :))) Przepis wygląda "przepysznie" - jak zawsze zresztą :)))
Pozdrawiam serdecznie :)))
dziękuję za miłe słowa
Edith ja Cię serdecznie zapraszam, ale następnym razem, bo teraz to już moje głodomory wszystko zjadły :)
Ja mielone od dłuższego czasu piekę zawsze w piekarniku. Jednak robię to o wiele krócej, jakieś 20-25 minut w zależności od ich wielkości. Świetny pomysł na zaoszczędzenie kalorii;)
pozdrawiam Madziu
no to i ja się wpraszam, bo to jest to co tygryski lubią najbardziej, tzn. wilki. Pozdrawiam
Świetny pomysł!Spróbuję zrobić.
Ja piekę mielone na grillu też bez tłuszczu-pycha:D
podoba mi sie taka wersja mielonych i chetnie wyprobuje przepis:)
Ojej, coś dla mnie! Wspaniałe :)
Dobry wieczor:)
Dawno u Pani nie bylam a zaluje:) Co krok to pyszna potrawa:)
a te kotlety, to fakt pieczenie wedlug mnie to nawet wzmacnia smak:)
ps. kurcze, slinka leci:)
pss. pozwolisz, ze sciagne pomysl na spaghetti?
Super! Wolę wersje w których potrawy mniej tłuszczu wchłaniają :) A juz połączenie z makaronem - pycha! :)
Uwielbiam kotlety mielone, ale jeszcze nigdy nie piekłam kotletów w piekarniku. Raczej jako jedną większą pieczeń. Ale chętnie upiekę takie :)
Ja też preferuję kotlety z piekarnika! Pysznie je obmyśliłaś :)
Dzięki za pomysła! Mam w domu miłośników mielonych, a mi już uszami wychodzą, nawet po modyfikacjach typu - ser, papryka, pieczarki itd w środku... A tu fajna odmiana :D
Zrobiłam się głodna:)
musi być pyszne
Dla takich odtłuszczonych kotletów z piekarnika mówię głośno TAK! Dziś też robiłam kotlety w piekarniku, ale z kurczaka :)
Fajny pomysł na beztłuszczowy obiad:)
bardzo fajny obiadek :) lubie dania nieskomplikowane i w piekarniku robione :)
Pozdrawiam :)
Mielone pyszne...całe danie pyszne....pozdrawiam...
Fajne danie. Super wyglada i pewnie smakuje wybornie ;]
Magda wielkie dzięki. Ja dotychczas nie jadłam kotletów (ciągle dietuję) no bo wiadomo tłuszcz, panierka nic dla mnie. A Twój pomysł otwiera mi nowe możliwości pożywiania się WIELKIE DZIĘKIIIII!!!!!
Wszystko, co lubię, super danie :)
Prześlij komentarz