Kotlety mielone robię w najbardziej tradycyjny sposób, ale ostatnio znajoma podesłała linka jak można to zrobić inaczej – łatwiej.
Przepis a raczej sposób na łatwiejsze pieczenie znajdziecie TUTAJ . To przepis użytkownika Glumanda
Cała różnica polega przede wszystkim na tym, że nie muszę już stać przy patelni i przewracać mięso, wkładam je tylko do piekarnika i czekam. W tym zaoszczędzonym czasie mogę zająć się deserem :)
składniki:
- 0,5 kg dobrego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- mleko
- bułka tarta
wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku, nadmiar wyciskamy w dłoniach. Cebulę poszatkować.
Do sporego naczynia wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dokładamy namoczoną bułkę i poszatkowaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz wszystko razem mieszamy, ja to robię rękami najszybciej i najlepiej.
Formujemy z mięsa kotlety, obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W każdym kotlecie robimy małe wgłębienie gdzie wkładamy odrobinę masła.
Nie potrzeba już innego tłuszczu do smażenia.
Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika, na 45-50 minut
Z podanych ilości wyszło 10 kotletów mielonych.
Przyznaję że od odkrycia robię je tylko w ten sposób :)
Wszystkim bardzo smakuje, a ja mam czysty piec i więcej czasu :)
Proponuję podać z lekką sałatką z awokado przepis podałam poniżej
Przepis nr 59
Do wydruku
20 komentarzy:
Ja jako fanka mielonych powiem jedno- musza byc przepyszne!!! XD
najbardziej w robieniu kotletów
nie lubię smażenia
świetne rozwiązanie!
Świetni pomysł - do wykorzystania :)
super sprawa, wypróbowałam i już tylko tak będę piekła, moi panowie byli zachwyceni
naprawdę są przepyszne i jaka oszczędność czasu
Anonimowa cieszę się, że wypróbowałaś i że smakowało :)
A ja właśnie dzisiaj robię kotlety na póżny obiad i jestem zadowolona ,że tu zajrzałam,bo będzie łatwiej.Pozdrawiam.
Witaj. Wlasnie wstawilam do piekarnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moze na stale wejda do mojego menu:) Pozdrawiam:)
A ja tam wolę takie chrupiące z patelni.
Mi wyszły zewnątrz chrupiące w środku soczyste !!!
Po prostu rewelacja!!!
Dzięki za pomysł zapiekania
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
wypróbowałam przepis i mogę śmiało polecić :), kotlety wyszły soczyste z fajną chrupiącą skórką (robiłam z mięsa indyczego) a do tego nie są tłuste i ciężkie :)
Witam! Robie te kotleciki.Zachecila mnie ta pani salatka,moze pani podac przepis.Dziekuje.
witam bardzo się cieszę, że zachęciłam :)
tutaj link do sałatki o której mowa http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2009/06/saatka-z-awokado-marynowanych-czosnkow.html
Polecam i Pozdrawiam
Wczoraj wypróbowałam i wyszły przepyszne :)Dzięki za przepis :)
Czy naczynie ma byc przykryte czy nie ?,czy ma byc 180st z termoobiegiem czy bez ?
Dzień dobry :) Ja kotletów nie przykrywam, a temperatura 180'C bez termoobiegu.
Ja najpierw podsmażam szybko, dopiero potem do piekarnika. Wychodzą super.
Super sposob:) koniecznie musze takie zrobic.Uwielbiam mielone z majerankiem,sa pyszne.Polecam.
To samo robię z kotletami schabowymi. Pychota!
Bardzo smaczne robiłam pozdrawiam
Prześlij komentarz