poniedziałek, 28 marca 2011

Rolki cynamonowe z klonową polewą


Przesilenie wiosenne chyba mnie dopadło, takiej przerwy to jeszcze chyba nie miałam, jednak w kuchni nadal się staram, tworzę, nawet myślę już o babach i pasztetach świątecznych:) Jednak dzisiaj podzielę się przepisem, który zachwycił moich chłopaków i mnie zresztą również, a zaczęło się tak.

Po raz kolejny mój mąż domagał się drożdżowych wypieków, po raz kolejny uległam :) Jednak wybór przepisu został oddany w moje ręce, ponieważ znając żelazny repertuar rodzinny, znowu zajadalibyśmy się Rogalikami lub drożdżówkami.
Jednak tym razem postanowiłam przeprosić się z cynamonem i upiekłam roli cynamonowe , przepis ze strony The Pioneer Woman i Cincin To był trafny wybór, jeszcze teraz uśmiecham się na myśl o tych smakołykach.
Lukier klonowy, którym polane są ślimaczki, jest wyjątkowo udany i chociaż często rezygnuję z dodatkowych polew, sosów itp. tym razem będę nalegać na duet rolki cynamonowe z polewą.
Robiłam z połowy oryginalnych ilości i wyszło tego bardzo dużo, nie wiem dokładnie ile bo nie policzyłam, ale do pieczenia pomieściły się w dwóch okrągłych średnich formach.

Do przepisu dołączam małą instrukcję obrazkową, która może rozwiać wątpliwości i zachęci Was do zwijania roleczek.



składniki:

  • 0,5 litra mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego lub masła – dałam 110g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki + ½ szklanki dodatkowo
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanki cukru
  • cynamon do posypania ilość wg upodobań

polewa klonowa:

  • 225g cukru pudru
  • 1łyżeczka aromatu klonowego, dałam 3 łyżki syropu klonowego
  • ¼ szklanki śmietany 36% (może być mleko)
  • odrobina roztopionego masła
  • odrobina kawy, rozpuściłam 1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy w 3 łyżkach wody
  • szczypta soli

wykonanie ciasto:

Wymieszać mleko, cukier, olej roślinny lub roztopione masło w garnku, podgrzać, ale nie zagotować. Odstawić i ostudzić przez 45-60 minut.
Do lekko ciepłej mieszanki wsypać drożdże i odstawić na chwilkę, następnie wsypać 4 szklanki mąki, wymieszać do połączenia składników, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać jeszcze ½ szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól i dokładnie wymieszać i mamy ciasto gotowe do użycia. Można odstawić szczelnie zamknięte do lodówki na noc, lub nawet trochę dłużej.

Gotowe ciasto (po zagnieceniu lub takie z lodówki) rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.



Posmarować masłem.



Posypać cukrem i cynamonem.



Zwinąć w rulonik zlepić końce, a następnie pociąć na rolki.



Gotowe rolki umieścić w formach wysmarowanych masłem.

Odstawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190'C, na złoty kolor, czyli około 15 minut, a nawet 20 minut.

Wykonanie polewa:

Wymieszać wszystkie składniki, można lekko ubić mikserem.
Jeszcze gorące rolki smarować obficie lukrem.

Smacznego !!

25 komentarzy:

Aciri pisze...

Pysznie. Ja robiłam wczoraj tą samą techniką roladki z nutellą:)

majka pisze...

Och Madziu...jak ja sie ciesze, ze ponownie uleglas mezowi :))) Gdyby nie to, nie moglabym teraz zachwycac sie Twoimi pysznymi slimaczkami :) Ja wciaz obiecuje sobie, ze upieke ale pozniej rezygnuje bo wyobrazam sobie, ze sama bede musiala zjesc wiekszosc (prawde mowiac nie mialabym nic przeciwko temu, jednak moj brzuch ostatnimi czasy odmawia mi posluszenstwa:))

Pozdrawiam wiosennie :)

wiosenka27 pisze...

Ach, jakie pyszności:)

Danuta pisze...

aj muszę kiedyś upiec takie cynamonowe słodkości (:

kulinarne-smaki pisze...

muszę się w końcu na nie pokusić bo tylko smaka robicie ;P

Ag pisze...

Robicie mi tymi wszystkimi rolmopsami ;) ogromną ochotę na drożdżowe. :)

aga pisze...

sa sliczne!!! alez musza smakowac pysznie:)

Moja Kawiarenka pisze...

Najbardziej bierze mnie ta polewa klonowa.

Tylko Spróbuj pisze...

pyszny przepis i śliczne foty!
pozdrawiam :)

Majana pisze...

Piękne i pyszne :)
Robiłam kiedyś takie bułeczki cynamonowe, zresztą niedawno były tez one u Atinki. Drożdżowe z cynamonem to coś pysznego:)
Pozdrawiam.

andzia-35 pisze...

Śliczne!:)

Biedr_ona pisze...

Wyśnione słodkości ;-))


www.przysmakiewy.pl

Paula pisze...

za tą polewą to ja nie przepadam, ale same bułeczki muszą być idealne!

Dusia pisze...

niezwykle smakowicie się prezentują

Amber pisze...

Witaj po przerwie!
Ślimaczki są wspaniałe.Nabrałam na nie ogromnej chęci.

Kasia Fiołek pisze...

Uwielbiam drożdżówki cynamonowe! A ta polewa klonową to mnie zabiłaś po prostu! Mam ślinotok. :-)

Anonimowy pisze...

Na takie bułeczki, to ja mam ochotę od dłuższego czasu. Jako że jutro planuję zostać w domu, to może je upiekę? :)

Justinek pisze...

Ale apetycznie wyglądają, uwielbiam cynamon :D

cudawianki pisze...

no i dobrze Magdo, ze Ty wybralas! rolki wygladaja bowiem cudnie! nic dziwnego, ze maja u was w domu wielkich fanow! :-)

ewelajna Korniowska pisze...

Magdo, ten przepis to już połowa, czy podałaś oryginalny?
Przymierzam się do tych rolek, bo syrop klonowy jako polewa to coś dla mnie!

magda k. pisze...

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie miłe słowa i za wizyty u mnie :)

ewelajno - to już jest połowa porcji, jak dla nas ilości wystarczające, gdybym zrobiła z całości rozdawałabym znajomym :)

Gosia pisze...

Alez apetycznie wygladaja te slimaczki,bardzo mi sie taka forma buleczek podoba i do tego ta klonowa polewa....mnia.....mniam podwojne :)
Pozdrowienia sle :)

Sabienne pisze...

Pulchna, zakręcona, słodziutka rozkosz. Wyglądają ponętnie!!!

gosia pisze...

Uwielbiam takie wypieki. :)
I uwielbiam Syrop klonowy. :) pyszności.

Kubełek Smakowy pisze...

Ja ostatnio też skusiłam się na 'ślimaczki', ale z serem. Niestety za cynamonem u mnie nie przepadają. Ja go uwielbiam - nie wiem dlaczego, ale daje miodowy posmak, ja tak to odbieram. I pewnie ten miód jest powodem, dla którego moja anty-miodowa rodzina nie lubi cynamonu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin