czwartek, 6 stycznia 2011

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym


Rogaliki drożdżowe zawsze wywołują ogromną radość w moim domu, naprawdę :)
Zamiast zdjęć rogalików chciałam wkleić zdjęcie męża i syna, ich miny z pewnością przekonały by Was w 100%, do zrobienia tych małych drożdżowych rogalików.
Podaję przepis na rogaliki przepełnione masą orzechową, ale równie dobrze można napełnić je marmoladą, marcepanem lub innymi smakołykami.
Przepis na rogaliki już można u mnie znaleźć, jednak te dzisiejsze są inne, po pierwsze odstawia się je na minimum 2 godziny do lodówki, a nie w ciepłe miejsce i nie muszą wyrastać po raz drugi, co zdecydowanie skraca czas ich wykonania. Mają jeszcze jeden plus, utrzymują świeżość nawet do 3 dni, pewnie nie będziecie mieć okazji tego sprawdzić, ale gdyby akurat, to mogę zagwarantować, ponieważ odłożyłam kilka sztuk dla mamy i siostry, niestety nie było im dane spróbować - obiecuję zrobię jeszcze raz.
Więc jeśli macie ochotę na coś drożdżowego i macie trochę czasu, to gorąco polecam :)
To już kolejny przepis Bajaderki u mnie i wszystkie są wspaniałe.




składniki
ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 200g masła
  • 2 żółtka, lekko rozbełtane (białka odstawić, będą potrzebne do nadzienia)
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru

nadzienie:

  • 2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych – dałam 1 szklankę orzechów, pół szklanki rodzynek i pół szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 białka

wykonanie
ciasto:

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać masło i posiekać, aż masa będzie grudkowata.
Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto wyrabiać jak najkrócej, mniej wrabiania – bardziej delikatne ciasto.
Podzielić na 4 części, każdą spłaszczyć i zawinąć osobno w folię (najlepiej woskowany papier) i schłodzić przynajmniej 2 godziny w lodówce.

nadzienie:

W misce zmieszać posiekane bakalie z cukrem. Białka ubić, aż się spienią, ale nie utworzą jeszcze sztywnej piany i delikatnie wymieszać z orzechami i cukrem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190'C.

Porcje ciasta rozwałkowywać dość cienko, podsypując mąką w razie potrzeby.
Powstałe koło podzielić na 8 części (trójkątów).



Smarować każdy cienko nadzieniem i zwijać rogaliki, zaczynając od szerszej części.
Układać na posmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem blaszce i piec (od razu, nie zostawiać do wyrośnięcia) około 20-30 minut, aż będą złociste i napuszone. U mnie po 20 minutach były idealne.

Smacznego!!

22 komentarze:

majka pisze...

Jaka szkoda Madziu, ze nie zamiescilas zdjecia swoich chlopakow :) Ale mialas swietny pomysl. Podejrzewam, ze i ja mialabym baaaardzo zadowolona mine, jesli poczestowalabys mnie takim rogalikiem. Uwielbiam wszystko co orzechowe wiec na pewno robiac je nie zmienilabym nadzienia :) I na pewno skorzystam z przepisu :)

Patrycja Reszko pisze...

Mam tyle orzechów, że chyba skuszę się na te pyszne rogaliki :)

Anonimowy pisze...

Przepiękne! I u mnie bez wątpienia wywołałyby ogromny uśmiech. :)

kabamaiga pisze...

Chętnie zobaczę te miny Twoich chłopaków. Ślicznie wyglądają.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

U mnie rogaliki drożdżowe zawsze wywołują zachwyt, Twoje działają tak samo:)
Piękne i kuszące!
Pozdrawiam:)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

wyglądają rewelacyjnie!

aga pisze...

sliczne Ci wyszly te rogaliki:) az mam ochote porwac wszystkie:)

Agata pisze...

Rogaliki chyba kocha każdy ;) Ten pomysł na nadziennie bardzo mi sie podoba. Koniecznie musze wypróbowac

kasiaaaa24 pisze...

Madziu rogaliczki wyglądają przepysznie! Idealne do kubka kawki z mlekiem :)

Majana pisze...

Jakie one są śliczne te rogaliczki. Małe pyszności :))
Pozdrowienia:)

Daria i Jarek pisze...

Oj, chcielibysmy zobaczyc miny Twoich mezczyzn... :) A rogaliki wygladaja bombowo - i nie wygladaja na jakeis najtrudniejsze w wykonaniu. Musimy sie skusic!!!

Pozdrawiamy w Nowym Roku!!!
Daria i Jarek

Panna Malwinna pisze...

Magdo, jak jak lubię tu bywać. Tyle ciepła bije z tych zdjęć;)

Anucha pisze...

Orzechowe nadzienie, mniam:)
Narobiłaś mi Madziu smaka, że hej:) Jak tylko znajdę wolna chwilę, to muszę je koniecznie wypróbować, póki mam jeszcze zapas orzechów.
Pozdrawiam serdecznie:)

Kaś pisze...

pięknie wyglądają. buzia się cieszy na sam widok :)
a nadzienie to chyba bym już z miski wyjadała :)

Arvén pisze...

O, ja zawsze robiłam rogaliki z nadzieniem z marmolady. Chyba następnym razem wypróbuję orzechowe :)
A to fakt, że znikają w minucie!

Kasia pisze...

Chyba najbardziej lubię właśnie orzechowe :-) Buziaki ;*

Paula pisze...

uwielbiam tak nadziane bułeczki :)

myniolinka pisze...

wcale się nie dziwię radości Chłopaków... sama cieszyłabym się jak nie wiem co gdyby ktoś upiekł dla mnie rogaliki :)

flusso pisze...

Piękne te rogale :)

Karmel-itka pisze...

to tak, jak u mnie.
chyba najszybciej znikające wypieki.
a Twoje wyglądają tak obłędnie... och!

magda k. pisze...

bardzo, bardzo mi miło że wpadliście do mnie na słówko, miło mi, że przepis Wam się spodobał :) zapraszam znowu i gorąco Was pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Swietny przepis! Jutro zrobię i zdam relację!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin