Dzisiejszy wpis jest już prawie spóźniony, bo młoda kapusta już nie taka młoda, ale jeszcze spokojnie zdążycie zrobić.
Danie jest bardzo proste do zrobienia i smakuje na gorąco, ale też na zimno.
Bardzo dobre jako dodatek do obiadu np. do ziemniaczków i kotletów mielonych, ale smakuje także solo.
Przepis znalazłam na blogu Magia smaków.
Z podanych ilości wyszło całkiem spory garnek. Przepis podaje za autorką.
Bardzo polecam.
składniki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 2 duże marchewki
- 1 pęczek koperku (posiekany)
- 1,5 szklanki wody (2x)
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
wykonanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, umieścić w dużym garnku.
Kapustę umyć i poszatkować i również wrzucić do tego garnka.
Do warzyw wlać 1,5 szklanki wody, posolić, przykryć pokrywką i zagotować.
Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości około 10 minut, mnie zajęło to koło 15 minut (kapusta zmniejsza objętość kilkukrotnie).
W mniejszym naczyniu zmieszać kolejne 1,5 szklanki wody, śmietanę i mąkę.
Wlać do miękkiej kapusty, wymieszać dokładnie, żeby nie zrobiły się grudki, zagotować.
Na sam koniec dodać koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
9 komentarzy:
Bardzo lubię kapustę przyrządzoną w ten sposób. Pozdrawiam!
Ja kapustę to jednak wolę 'na rzadko' :))))
Nie przejmuj się Magda ja mam zaległy dżem z rabarbaru :D
najbardziej smakuje mi z kotlecikiem :) pycha!
Młoda kapustka chodzi za mną od jakiegoś czasu. I chyba w końcu przejdę do dzieła i zrobię ją na obiad dziś;)
Pyszny przepis:)
z koperkiem koniecznie.. najpyszniejsza.
Lubię taką oj lubię !!!
Uwielbiam taką kapustkę :) Wygląda pysznie :)
Wspaniała kapustka! :)
Prześlij komentarz