środa, 14 lipca 2010

Młoda kapusta na gęsto


Dzisiejszy wpis jest już prawie spóźniony, bo młoda kapusta już nie taka młoda, ale jeszcze spokojnie zdążycie zrobić.
Danie jest bardzo proste do zrobienia i smakuje na gorąco, ale też na zimno.
Bardzo dobre jako dodatek do obiadu np. do ziemniaczków i kotletów mielonych, ale smakuje także solo.
Przepis znalazłam na blogu Magia smaków.
Z podanych ilości wyszło całkiem spory garnek. Przepis podaje za autorką.
Bardzo polecam.


składniki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek koperku (posiekany)
  • 1,5 szklanki wody (2x)
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku

wykonanie:

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, umieścić w dużym garnku.
Kapustę umyć i poszatkować i również wrzucić do tego garnka.
Do warzyw wlać 1,5 szklanki wody, posolić, przykryć pokrywką i zagotować.
Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do miękkości około 10 minut, mnie zajęło to koło 15 minut (kapusta zmniejsza objętość kilkukrotnie).

W mniejszym naczyniu zmieszać kolejne 1,5 szklanki wody, śmietanę i mąkę.
Wlać do miękkiej kapusty, wymieszać dokładnie, żeby nie zrobiły się grudki, zagotować.
Na sam koniec dodać koperek i wymieszać.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

Kuba pisze...

Bardzo lubię kapustę przyrządzoną w ten sposób. Pozdrawiam!

Ewelina Majdak pisze...

Ja kapustę to jednak wolę 'na rzadko' :))))
Nie przejmuj się Magda ja mam zaległy dżem z rabarbaru :D

Paula pisze...

najbardziej smakuje mi z kotlecikiem :) pycha!

Panna Malwinna pisze...

Młoda kapustka chodzi za mną od jakiegoś czasu. I chyba w końcu przejdę do dzieła i zrobię ją na obiad dziś;)

wiosenka27 pisze...

Pyszny przepis:)

asieja pisze...

z koperkiem koniecznie.. najpyszniejsza.

Ivon pisze...

Lubię taką oj lubię !!!

kasiaaaa24 pisze...

Uwielbiam taką kapustkę :) Wygląda pysznie :)

mania179 pisze...

Wspaniała kapustka! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin