czwartek, 13 maja 2010
Tarta z pomidorami i mozzarellą
Przyznaję, że tą tartę zrobiłam głównie z powodu przecudnych zdjęć Komarki na jej blogu.
Jednak gdy tarta była już gotowa, okazało się, że jest nie tylko śliczna, ale i bardzo, bardzo smaczna.
Przygotowanie jest bardzo proste, a karmelizowana cebula cudowna.
składniki:
na spód
1,5 szklanki mąki pszennej (185g)
100g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
na nadzienie:
5-6 pomidorów świeżych lub z puszki (najlepiej się prezentują podłużne pomidory rzymskie)
2 duże kule sera mozzarella (u mnie 2x 125g)
1 duża cebula lub kilka cebulek dymek
1 płaska łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego posiekanego lub suszonego rozmarynu lub bazylii
sól
pieprz
wykonanie:
Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą.
Z składników wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę, nie ugniatać za długo.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 20 minut, ale równie dobrze można przygotować dzień wcześniej.
Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Przenieś do formy ( o średnicy ok. 23cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków.
Ciasto na dnie formy po nakłuwać widelcem.
Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 210'C, aż będzie złocisty.
Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę.
Smażyć przez chwilę mieszając, aż cebula zmięknie, wtedy posypać ją brązowym cukrem i dalej smażyć, aż zacznie się karmelizować.
Jeżeli używacie świeżych pomidorów, należy je przepołowić, posolić, skropić oliwą, ułożyć na płaskim naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Pomidory z puszki nie wymagają tego zabiegu.
Na upieczony kruchy spód wyłożyć karmelizowaną cebulę, połówki pomidorówm a pomiędzy pomidorami ułożyć plastry mozzarelli.
Posypać solą i pieprzem oraz rozmarynem/bazylią.
Zapiekać 10 minut, aż mozzarella lekko się stopi.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
9 komentarzy:
Też to wczoraj robiłam. :-)
te smaki to klasyk :)
Lubię tarty, lubię pomidory i lubię mozarellę. Ich połączenie będzie zapewne smakować mi wybornie :)
kolory na zdjęciach zachwycające.
Cieszę się, że smakowała :) Też się od niej uzależniłam ;)
Ten przepis jest fenomenalny, od razu wydrukowałam sobie, będę robić w najbliższej przyszłości:) Pozdrówki:)
Piękna tarta z pomidorami, niebo w gębie, bardzo lubię:-)
Też ją ostatnio robiłam,
jest nieprzyzwoicie pyszna i potwornie uzależniająca:)
Świetny przepis, pyszna tarta :) Pozdrawiam Magda K. ;p
Prześlij komentarz