sobota, 15 maja 2010

Wyborne marynowane mięso pieczone na rabarbarze


Dzisiaj mieliśmy ochotę na bardzo mięsny obiad, więc przeszukałam odpowiednie działy w książkach i odpowiednią szufladę w zamrażarce :)
Znalazłam przepis ciekawy i bardzo na czasie ze względu na rabarbar.
Jednak rabarbar w połączeniu z mięsem budził mój niepokój, jak się okazało nie potrzebnie, świetnie komponuje się z mięsem, daje cudowny aromat.
Fantastyczne połączenie smaków, kwaskowatość rabarbaru, swojska szynka i mięso w cudownej szałwiowo – czosnkowej marynacie.

Przepis pochodzi z książki 'Happy Days with the Naked Chef' Jamiego Olivera.

składniki:

dużą garść świeżej szałwii (mam już mały zielny ogródek na parapecie, polecam)
2 obrane ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
2 polędwiczki wieprzowe (miałam kawałek cielęciny, który pokroiłam na grube plastry)
sól morska
czarny pieprz
10 plasterków szynki (miałam tyle plastrów ile kawałków mięsa)
12 długich łodyg młodego rabarbaru, starannie umytych (ok.400g)

wykonanie:

W pierwszej kolejności rozgnieść w moździerzu połowę szałwii, dodać czosnek i rozetrzeć (ja to wszystko zrobiłam w blenderze), dodać oliwę i wymieszać.
Marynatą starannie posmarować mięso plastry lub polędwiczki.
Odstawić na godzinę, może być krócej na pewno będzie dobre.

Rozgrzać piekarnik do 220'C.
Mięso delikatnie przyprawić solą i pieprzem, polędwiczki owinąć szynki, a jeśli macie plastry mięsa, to szynkę połóżcie na każdym z nich.
Resztę marynaty rozsmarować na szynce.

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki długości palca i rozłożyć na dnie odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego.
Polędwiczki położyć na rabarbarze i docisnąć.
Posypać resztą szałwii i skropić oliwą.
Kawałek pergaminu zwilżyć wodą i zgnieść.
Następnie przykryć nim mięso, podwijając brzegi papieru pod dno naczynia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut; po tym czasie zdjąć papier i pozostawić mięso w piekarniku przez kolejne 15 minut.

Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut.
Podawać mięso z rabarbarem, aromatycznym sosem z pieczenia i pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego !!!

7 komentarzy:

agata pisze...

Wygląda fantastycznie :) A ten rabarbar musia z tą cielęcinką cudnie smakować :)

wiosenka27 pisze...

Próbowałam już mięso z różnymi owowcami ale jeszcze nigdy z rabarbarem:)

kasiaaaa24 pisze...

Super się zapowiada i pysznie wygląda.

Pozdrawiam :)

asieja pisze...

zaskakujące połączenia
zapowiada się pysznie

andzia-35 pisze...

Bardzo ciekawe to Twoje danko:))) Ja natomiast mam wielka ochotę na wątróbkę z rabarbarem::))
Pozdrawiam cieplutko!

majka pisze...

Ach ten Jamie Oliver :) Zdradze Ci w sekrecie, ze go uwielbiam :)) A raczej uwielbiam Jego przepisy, sa rewelacyjne (robilam ostatnio salatke z Jego przepisu, byla przepyszna). Ten obiad nie mogl sie wiec nie udac. Koniecznie musze wyprobowac ten przepis!

magda k. pisze...

Agata dziękuję Ci bardzo faktycznie było smakowite

wiosenka27 no ja też pierwszy raz miałam okazje wypróbować i miło się zaskoczyłam :)

kasiaaaa24 dziękuje bardzo, również pozdrawiam

asieja dziekuje bardzo i zachęcam :)

andzia-35 wątórbka z rabarbarem jeszcze bardziej zakasujące :) pozdrawiam gorąco

majka kochana ja też Ci powiem w sekrecie, że uwielbiam jego przepisy, jeszcze nie było takiego dania żeby mi z jego przepisu nie smakowało, pozdrawiam gorąco

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin