czwartek, 13 maja 2010

Tarta z pomidorami i mozzarellą


Przyznaję, że tą tartę zrobiłam głównie z powodu przecudnych zdjęć Komarki na jej blogu.
Jednak gdy tarta była już gotowa, okazało się, że jest nie tylko śliczna, ale i bardzo, bardzo smaczna.
Przygotowanie jest bardzo proste, a karmelizowana cebula cudowna.

składniki:
na spód


1,5 szklanki mąki pszennej (185g)
100g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli

na nadzienie:

5-6 pomidorów świeżych lub z puszki (najlepiej się prezentują podłużne pomidory rzymskie)
2 duże kule sera mozzarella (u mnie 2x 125g)
1 duża cebula lub kilka cebulek dymek
1 płaska łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego posiekanego lub suszonego rozmarynu lub bazylii
sól
pieprz

wykonanie:


Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą.
Z składników wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę, nie ugniatać za długo.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 20 minut, ale równie dobrze można przygotować dzień wcześniej.
Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Przenieś do formy ( o średnicy ok. 23cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków.
Ciasto na dnie formy po nakłuwać widelcem.
Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 210'C, aż będzie złocisty.
Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę.
Smażyć przez chwilę mieszając, aż cebula zmięknie, wtedy posypać ją brązowym cukrem i dalej smażyć, aż zacznie się karmelizować.

Jeżeli używacie świeżych pomidorów, należy je przepołowić, posolić, skropić oliwą, ułożyć na płaskim naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Pomidory z puszki nie wymagają tego zabiegu.

Na upieczony kruchy spód wyłożyć karmelizowaną cebulę, połówki pomidorówm a pomiędzy pomidorami ułożyć plastry mozzarelli.
Posypać solą i pieprzem oraz rozmarynem/bazylią.
Zapiekać 10 minut, aż mozzarella lekko się stopi.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

dragonfly pisze...

Też to wczoraj robiłam. :-)

My pisze...

te smaki to klasyk :)

amarantka pisze...

Lubię tarty, lubię pomidory i lubię mozarellę. Ich połączenie będzie zapewne smakować mi wybornie :)

asieja pisze...

kolory na zdjęciach zachwycające.

Komarka pisze...

Cieszę się, że smakowała :) Też się od niej uzależniłam ;)

satyrja pisze...

Ten przepis jest fenomenalny, od razu wydrukowałam sobie, będę robić w najbliższej przyszłości:) Pozdrówki:)

katarzyna_sar pisze...

Piękna tarta z pomidorami, niebo w gębie, bardzo lubię:-)

Nika pisze...

Też ją ostatnio robiłam,
jest nieprzyzwoicie pyszna i potwornie uzależniająca:)

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, pyszna tarta :) Pozdrawiam Magda K. ;p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin