sobota, 13 marca 2010

Ciasto drożdżowe z kruszonką


Ciasto z tego przepisu jest wspaniałe, puszyste i delikatne.
Z dużą ilością kruszonki i szklanką mleka smakuje nam nadzwyczajnie.
Do ciasta można dodać owoce, ale wtedy nie będzie już takie puszyste.

Miałam swoją kruszonkę z zamrażalnika więc szybko poszło, ale przepis na kruszonkę też podaję za autorką przepisu, czyli dorotus76.

Największym amatorem tego ciasta została moja siostra, więc dla niej dedykuje przepis.


składniki:
ciasto


300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6g) lub 12g drożdży świeżych
½ szklanki letniego mleka (125ml)
1 jajko
50g roztopionego masła
45g cukru
¼ łyżeczki soli

dodatkowo:


1 jajko, do posmarowania

wykonanie:
ciasto


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).

Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem lnianym, pozostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Gdy ciasto już wyrośnie należy wyjąć je z miski i lekko wyrobić, lekko podsypując mąką.
Przygotować keksówkę o wymiarach ok. 13 x 27 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Następnie wyrobione ciasto przełożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 – 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Przepis na kruszonkę poniżej, albo tutaj

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 35 minut.
Wystudzić, pokroić.

składniki:
kruszonka


50g miękkiego masła
10 płaskich łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opakowanie (8g) cukru waniliowego

wykonanie:
kruszonka


Wszystkie składniki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt sucha dodać masła, jeśli zbyt mokra mąki), powinna mieć konsystencję żwirku.

==================================

dla posiadaczy maszyny:

wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:

płynne
sypkie
drożdże


włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1,50 minut), po zakończeniu programu, wyjąć ciasto lekko wyrobić i dalej postępować wg przepisu powyżej.


Smacznego !! Gorąco polecam




Do wydruku

8 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Oj, jak pysznie:) Pozdrawiam Cię:)

Anonimowy pisze...

Przed chwilą takie wyciągnęłam z piekarnika :)

myniolinka pisze...

skusiłabym się na kawałeczek...

Aleksandra Rybinska pisze...

Uwielbiam ciasta drozdzowe! Nie moge sie na nie napatrzec. Twoej wyglada i pewnie smakuje nieziemsko. mniam :)

http://najsmaczniejsze.pl pisze...

takiej drożdżówki właśnie szukałam, mleczko jak najbardziej do drożdżówki ale i posmarować ciasto masełkiem świeżym lubię

majka pisze...

Mniam. Zjadlabym teraz kawaleczek... :)

Mnie tez ostatnio naszlo na ciasto drozdzowe z kruszonka. Dodalam jeszcze do niego maliny. Bylo przepyszne mimo, ze posrodku nie do konca dobrze sie upieklo :) Nastepnym razem zrobie bez owocow :))

asieja pisze...

lubię..
z dużą ilością kruszonki
z kubkiem mleka

Bea pisze...

Jedno z moich ulubionych, wspomnienie dziecinstwa - drozdzowe z duuuza iloscia kruszonki :))

Pozdrawiam!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin