niedziela, 17 maja 2009

Ciasto majowe czyli Placek z rabarbarem i truskawkami




Rabarbar zakupiłam i czekał, w końcu natknęłam się na przepis Tobatki z forum cin cin i już wiedziałam jakie ciasto zrobię.
Podwójną radość z pieczenia zapewnił mi mój nowy mikser jupi jupi :)

składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka (całe)
  • 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
  • 0,5 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 110 g zimnego masła – koniecznie zimne
  • ok 6 łyżek cukru

no i wypełnienie owocowe:

  • ok 400g rabarbaru
  • ok 250 gr truskawek
  • 4 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowy

wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, truskawki umyć i również pokroić na mniejsze kawałki.
Zasypać cukrem i odstawić.

Ciasto – utrzeć jajka z cukrem, wlać maślankę i olej, wymieszać dołożyć cukier waniliowy, a później małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już całkowicie wymieszane, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blacha to tortownica o średnicy ok 26cm)

Kruszonka- do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć. Nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto przypominało kruszonkę, następnie wsypać cukier i za pomocą widelca wymieszaj je z ciastem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Teraz ostateczne wykonanie. Na ciasto wyłożyć owoce (wcześniej odlać nadmiar soku), na owoce wyłożyć kruszonkę no i do pieca.

Piec w temperaturze 180 stopni podobno 35 minut :) u mnie zajęło to prawie godzinkę.

Smacznego i gorąco polecam.




Do wydruku

2 komentarze:

olalala pisze...

Uwielbiam takie ciasta! Proste i pyszne :). No i z truskawkami na dodatek!

Frequent Reader pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin