Rabarbar zakupiłam i czekał, w końcu natknęłam się na przepis Tobatki z forum cin cin i już wiedziałam jakie ciasto zrobię.
Podwójną radość z pieczenia zapewnił mi mój nowy mikser jupi jupi :)
składniki na ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka (całe)
- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
- 0,5 szklanka oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 110 g zimnego masła – koniecznie zimne
- ok 6 łyżek cukru
no i wypełnienie owocowe:
- ok 400g rabarbaru
- ok 250 gr truskawek
- 4 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowy
wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, truskawki umyć i również pokroić na mniejsze kawałki.
Zasypać cukrem i odstawić.
Ciasto – utrzeć jajka z cukrem, wlać maślankę i olej, wymieszać dołożyć cukier waniliowy, a później małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już całkowicie wymieszane, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blacha to tortownica o średnicy ok 26cm)
Kruszonka- do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć. Nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto przypominało kruszonkę, następnie wsypać cukier i za pomocą widelca wymieszaj je z ciastem, aż będzie przypominać kruszonkę.
Teraz ostateczne wykonanie. Na ciasto wyłożyć owoce (wcześniej odlać nadmiar soku), na owoce wyłożyć kruszonkę no i do pieca.
Piec w temperaturze 180 stopni podobno 35 minut :) u mnie zajęło to prawie godzinkę.
Smacznego i gorąco polecam.
Do wydruku
2 komentarze:
Uwielbiam takie ciasta! Proste i pyszne :). No i z truskawkami na dodatek!
Prześlij komentarz