sobota, 13 marca 2010
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto z tego przepisu jest wspaniałe, puszyste i delikatne.
Z dużą ilością kruszonki i szklanką mleka smakuje nam nadzwyczajnie.
Do ciasta można dodać owoce, ale wtedy nie będzie już takie puszyste.
Miałam swoją kruszonkę z zamrażalnika więc szybko poszło, ale przepis na kruszonkę też podaję za autorką przepisu, czyli dorotus76.
Największym amatorem tego ciasta została moja siostra, więc dla niej dedykuje przepis.
składniki:
ciasto
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6g) lub 12g drożdży świeżych
½ szklanki letniego mleka (125ml)
1 jajko
50g roztopionego masła
45g cukru
¼ łyżeczki soli
dodatkowo:
1 jajko, do posmarowania
wykonanie:
ciasto
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem lnianym, pozostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Gdy ciasto już wyrośnie należy wyjąć je z miski i lekko wyrobić, lekko podsypując mąką.
Przygotować keksówkę o wymiarach ok. 13 x 27 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Następnie wyrobione ciasto przełożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 – 40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Przepis na kruszonkę poniżej, albo tutaj
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 35 minut.
Wystudzić, pokroić.
składniki:
kruszonka
50g miękkiego masła
10 płaskich łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opakowanie (8g) cukru waniliowego
wykonanie:
kruszonka
Wszystkie składniki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt sucha dodać masła, jeśli zbyt mokra mąki), powinna mieć konsystencję żwirku.
==================================
dla posiadaczy maszyny:
wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne
sypkie
drożdże
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1,50 minut), po zakończeniu programu, wyjąć ciasto lekko wyrobić i dalej postępować wg przepisu powyżej.
Smacznego !! Gorąco polecam
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Oj, jak pysznie:) Pozdrawiam Cię:)
Przed chwilą takie wyciągnęłam z piekarnika :)
skusiłabym się na kawałeczek...
Uwielbiam ciasta drozdzowe! Nie moge sie na nie napatrzec. Twoej wyglada i pewnie smakuje nieziemsko. mniam :)
takiej drożdżówki właśnie szukałam, mleczko jak najbardziej do drożdżówki ale i posmarować ciasto masełkiem świeżym lubię
Mniam. Zjadlabym teraz kawaleczek... :)
Mnie tez ostatnio naszlo na ciasto drozdzowe z kruszonka. Dodalam jeszcze do niego maliny. Bylo przepyszne mimo, ze posrodku nie do konca dobrze sie upieklo :) Nastepnym razem zrobie bez owocow :))
lubię..
z dużą ilością kruszonki
z kubkiem mleka
Jedno z moich ulubionych, wspomnienie dziecinstwa - drozdzowe z duuuza iloscia kruszonki :))
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz