sobota, 30 stycznia 2010

Chleb z San Francisco (na zakwasie)


Ciąg dalszy chlebowej przygody.
Chleb ma piękną nazwę i na dodatek nie trzeba robić zaczynu na noc, a że chlebek chcieliśmy na kolacje , więc przepis sprzyjający.

„San Francisco jest znane z zakwasu na chleb.
Poszukiwacze złota, którzy musieli być często samowystarczalni wymyślili własny sposób na przechowywanie zakwasu.
Przewozili go na ośle - pod siodłem, żeby nie zmarzł.
Ci co osła nie mieli często nosili pod koszula. „ cyt. kermidt

Przepis znaleziony na forum CinCin autorstwa Liski.

Chleb bardzo nam smakował, upiekłam go tak jak autorka w kwadratowej blaszce o boku 24cm, ale jak dla mnie za dużo skórki, więc następnym razem upiekę w mniejszej keksówce.

„... smak tego pieczywa jest zaskakująco dobry - kwaskowy leciutko słodkawy, a miąższ wilgotny i klejący.”


Przepis cytuję za Liską.

składniki:

2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody

do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki

wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.

Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.

Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.



==========================================================

Robiłam w mojej nowej maszynie :)

więc dla posiadaczy maszyny:

wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:

płynne
sypkie
drożdże

włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia), po zakończeniu programu wyłożyć ciasto do formy i odstawić na chwilę do wyrośnięcia u mnie ok. 30 minut.
Dalej postępować tak jak w przepisie czyli:

Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.


Smacznego!!



Do wydruku

1 komentarz:

Beata pisze...

Jeszcze go nie robiłam, ale na pewno wypróbuję W koncu taki sławny! na dodatek wszyscy go chwalą!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin