niedziela, 31 stycznia 2010

Makaron ryżowy z warzywami w jogurtowym sosie


Brak czasu doskwiera od czasu chyba każdemu z nas.
W tych chwilach szukam przepisów w działach szybko, ekspresowo itp.
To danie właśnie takie jest szybkie, a nawet bardzo szybkie, a do tego wyszło tak smaczne, że się nawet zdziwiłam, że takim nie wielkim nakładem pracy można uzyskać coś tak smacznego.

Składniki oczywiście można zmieniać i tworzyć inne ciekawe odmiany tego dania. Jako dodatek polecam smażonego kurczaka, albo wędzonego łososia.

Sama zainspirowałam się tym daniem klik

Ilość dla ok 2 osób

składniki:


makaron ryżowy (nitki, albo wstążki) bo przygotowanie jest ekspresowe – 2-3 garście
1 por (biała część)
10 łyżek zielonego mrożonego groszku
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
koperek, albo pietruszka
2 łyżki oliwy
5 łyżek jogurtu naturalnego

dodatkowo: smażony kurczak lub wędzony łosoś, u mnie grzanki bo nic innego nie miałam ;)

wykonanie:

Makaron przygotować wg instrukcji, odcedzić.
Mrożony groszek zalać wrzątkiem odstawić do odmrożenia, a później odcedzić.
Por umyć i pokroić w plasterki.
Oliwę rozgrzać w rondlu i wrzucić por i smażyć przez 2 minuty, uważać żeby się nie przyrumienił.
Następnie dodać odmrożony i odcedzony groszek i smażyć kilka chwil. Dodać sok z cytryny i przyprawy, ściągnąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać.

Przygotowanym sosem polać makaron, dodać kurczaka lub łososia.

Smacznego !!!



Do wydruku

3 komentarze:

majka pisze...

Zapowiada sie pyszne jedzonko :)) Zajrzalam do oryginalu: makaron dla leniwej dziewczyny. Czyli cos w sam raz dla mnie ostatnimi czasy :)) Koniecznie musze wyprobowac.

Olciaky pisze...

Łaaał!
Naprawdę podoba mi się ten pomysł:)
Jest pyszny!
Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko!

satyrja pisze...

Brzmi jak przepis stworzony specjalnie dla mnie :D a zdjęcie tym bardziej zachęca :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin