sobota, 30 stycznia 2010
Chleb z San Francisco (na zakwasie)
Ciąg dalszy chlebowej przygody.
Chleb ma piękną nazwę i na dodatek nie trzeba robić zaczynu na noc, a że chlebek chcieliśmy na kolacje , więc przepis sprzyjający.
„San Francisco jest znane z zakwasu na chleb.
Poszukiwacze złota, którzy musieli być często samowystarczalni wymyślili własny sposób na przechowywanie zakwasu.
Przewozili go na ośle - pod siodłem, żeby nie zmarzł.
Ci co osła nie mieli często nosili pod koszula. „ cyt. kermidt
Przepis znaleziony na forum CinCin autorstwa Liski.
Chleb bardzo nam smakował, upiekłam go tak jak autorka w kwadratowej blaszce o boku 24cm, ale jak dla mnie za dużo skórki, więc następnym razem upiekę w mniejszej keksówce.
„... smak tego pieczywa jest zaskakująco dobry - kwaskowy leciutko słodkawy, a miąższ wilgotny i klejący.”
Przepis cytuję za Liską.
składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
==========================================================
Robiłam w mojej nowej maszynie :)
więc dla posiadaczy maszyny:
wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne
sypkie
drożdże
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia), po zakończeniu programu wyłożyć ciasto do formy i odstawić na chwilę do wyrośnięcia u mnie ok. 30 minut.
Dalej postępować tak jak w przepisie czyli:
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Smacznego!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Jeszcze go nie robiłam, ale na pewno wypróbuję W koncu taki sławny! na dodatek wszyscy go chwalą!
Prześlij komentarz