środa, 7 października 2009

Pikantna sałatka z ogórków i czosnku



I jeszcze mi się zachciało przetworów.
Tym razem zabrałam się za ogórki, znalazłam świetny przepis u aklat.

Sałatka jest naprawdę, naprawdę pikantna, ale smaczna i na dodatek uzależnia.
Podałam ją na imprezie i wyszła cała :)


składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 łyżek soli,
  • 2 i 1/2 łyżeczek sproszkowanego chili,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 i 1/2 szklanki octu,
  • 25 dag cukru


wykonanie:

1. Ogórki należy wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.

2. Po tym czasie z ogórków zlać wodę i dodać czosnek pokrojony w plasterki i dosypać chili, wszystko wymieszać.

3. Olej zagotować z octem i cukrem i taką gorącą zalewę wlać do ogórków.
Odstawić na 12 godzin.

4. Po tym czasie ogórki przełożyć do wyparzonych słoików, rozlać również zalewę, a następnie pasteryzować.

Polecam!!!

Do wydruku

4 komentarze:

aklat pisze...

Wspaniale! Bardzo się cieszę, że się skusiłaś i że Wam posmakowała :) Pozdrawiam serdecznie :)

majka pisze...

Wyglada zachecajaco :) Juz zaluje, ze w tym roku nie robilam zadnych przetworow :(

Agata pisze...

próbowałam :) pycha

wedelka pisze...

Szukałam przepisu na te ogórki. Moja mama kiedyś je robiła, ale nie pamięta już przepisu. Ten tu, jest bardzo zbliżony do tego co pamiętam ;) Ogórki wyszły pyszne, ale dodałam trochę więcej cukru :) Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin