I jeszcze mi się zachciało przetworów.
Tym razem zabrałam się za ogórki, znalazłam świetny przepis u aklat.
Sałatka jest naprawdę, naprawdę pikantna, ale smaczna i na dodatek uzależnia.
Podałam ją na imprezie i wyszła cała :)
składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 główki czosnku,
- 4 łyżek soli,
- 2 i 1/2 łyżeczek sproszkowanego chili,
- 8 łyżek oleju,
- 1 i 1/2 szklanki octu,
- 25 dag cukru
wykonanie:
1. Ogórki należy wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.
2. Po tym czasie z ogórków zlać wodę i dodać czosnek pokrojony w plasterki i dosypać chili, wszystko wymieszać.
3. Olej zagotować z octem i cukrem i taką gorącą zalewę wlać do ogórków.
Odstawić na 12 godzin.
4. Po tym czasie ogórki przełożyć do wyparzonych słoików, rozlać również zalewę, a następnie pasteryzować.
Polecam!!!
Do wydruku
4 komentarze:
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że się skusiłaś i że Wam posmakowała :) Pozdrawiam serdecznie :)
Wyglada zachecajaco :) Juz zaluje, ze w tym roku nie robilam zadnych przetworow :(
próbowałam :) pycha
Szukałam przepisu na te ogórki. Moja mama kiedyś je robiła, ale nie pamięta już przepisu. Ten tu, jest bardzo zbliżony do tego co pamiętam ;) Ogórki wyszły pyszne, ale dodałam trochę więcej cukru :) Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz