wtorek, 6 października 2009

Konfitura śliwkowa z cytrusami


Znalazłam przepis na tą konfiturę i od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić.
Połączenie słodyczy śliwek i wspaniałego smaku pomarańczy.
Przepis znalazłam u madzius87 i potwierdzam konfitura jest wspaniała.

Już wiem, że ta konfitura na długo nam nie starczy, następnym razem zrobię z podwójnej ilości.

składniki:


  • 2 kg śliwek
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 80 dag cukru
  • 1 opakowanie żelfiksu 2:1

wykonanie:


1. Śliwki należy umyć, usunąć z nich pestki i tak przygotowane należy wrzucić do dużego garnka.

2. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, a następnie wlać go do śliwek.

3. Ze skórek pomarańczy i cytryny usuwamy białą błonkę, a skórkę kroimy na malutkie kawałki i wrzucamy do małego garnka.
Zalewamy małą ilością wody i gotujemy aż zmięknną.
Gdy już będą miękkie, należy zlać całą wodę, a skórki należy zmiksować blenderem na papkę i również dodajemy do dużego garnka ze śliwkami.

4. Do śliwek dodajemy jeszcze cukier i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 20 minut, często mieszając.

5. Po upływie tego czasu dodajemy żelfix i jeszcze raz doprowadzamy miksturę do wrzenia, a następnie całość rozlewamy do wyparzonych słoiczków, a słoiczki odwracamy do góry dnem.

Piękny kolor co ?? :)

Polecam :)

Do wydruku

2 komentarze:

majka pisze...

Ta konfitura musi swietnie smakowac :) Na chlebku wyglada rewelacyjnie :))

Magda Ka pisze...

smacznego zatem :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin